2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fórum az energiaválság kezeléséről

2022. november 08. kedd, 16:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A energiaválság kezeléséről tartottak fórumot a Zala megyei 1-es választókerület polgármesterei számára a megyeházán, amelyen a közvilágítás korlátozása is szóba került. A rendezvényt sajtótájékoztató előzte meg, amelyen részt vett dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Takarékossági intézkedések és kormányzati segítség

Dr. Dukai Miklós arról beszélt, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság és az elszabaduló rezsiárak nehézségeket okoznak az önkormányzatoknak. A helyzet enyhítése érdekében a kormány tárgyalásokat kezdett a helyhatóságokkal, amelyektől takarékossági intézkedéseket is elvár. Balla György miniszteri biztos vezeti ezeket az egyeztetéseket, amelyekben a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Technológiai és Ipari Minisztérium valamint a Miniszterelnökség által delegált személyek is részt vesznek. Az önkormányzatok pénzbeli segítséget kérhetnek. A kormány a közeljövőben több olyan jogszabályt módosít, amelyek egyes intézmények működési rendjére, nyitva tartására valamint az elkészült beruházások fenntartására vonatkoznak, ezzel is megkönnyítve az önkormányzatok számára a működést.

Sikerágazatnak nevezte az önkormányzati rendszert Vigh László, kiemelve azt, hogy elmúlt 12 évben utak, járdák, közintézmények újultak meg a településeken. Mint mondta, a polgármesterek számára ezért fontos kérdés, hogy az energiaválság ellenére, miként lehet üzemeltetni mindazt, amit létrehoztak. Leszögezte, hogy az egészségügyi intézményeket, a bölcsődéket és óvodákat nem érinthetik az energiaválság miatt takarékossági intézkedések, amelyek egy könyvtár vagy faluház működtetése során viszont alkalmazhatóak. Minden település más, mindenhol más a probléma, amelyre éppen ezért nem lehet egységes megoldást találni. Egyfajta irányt viszont lehet mutatni, ami a fórum célja, jelezte az országgyűlési képviselő.

Zalaegerszeg küldöttsége már járt Balla György miniszteri biztosnál, akinek átadták az október 20-i közgyűlésen elfogadott, 35 pontból álló intézkedési tervet, mondta Balaicz Zoltán polgármester. Az ebben foglaltakról kiemelte, hogy az alapvető közszolgáltatások nem sérülhetnek, vagyis változatlanul működnek tovább a bölcsődék, az óvodák, az orvosi rendelők, az idősotthonok és a szociális intézmények. Mint mondta, minden intézménytípusból egy-egy nyitva marad a téli hónapokban. Példaként említette, hogy a Deák Ferenc Megyei Könyvtár bezár, de a városi könyvtár nem. A Keresztury VMK szintén nyitva lesz, ahogy a színház és a bábszínház is. E két utóbbi intézmény esetében az évad viszont rövidül 2023-ban, június helyett áprilisig tart, illetve októberben kezdődik majd. Az uszoda december 31-ig nyitva tart, amelyhez pénzügyi segítséget kaptak a kormánytól. A polgármester szóba hozta továbbá, hogy Zalaegerszegen a többműszakos munkarend miatt sem lehet megtenni, hogy éjféltől hajnali négyig lekapcsolják a közvilágítást. E tekintetben úgy döntöttek, hogy a közeljövőben 850, utána még 2000 lámpatestet kapcsolnak le, átlagosan minden másodikat, de csak olyan helyeken, ahol ebben az időtartamban nincs forgalom. A közgyűlés decemberben tárgyalja a helyi tömegközlekedés átszervezését, amely járatok csökkentésével fog járni. Mindezen intézkedéseknek köszönhetően a város költségvetése és pénzügyi helyzete stabil maradhat 2023-ban. Kell-e ehhez állami segítség, eldől jövőre, idén viszont nincs szükség külön kormányzati támogatásra, hangsúlyozta a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK