2020.09.26., szombat - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gálaest kitüntetésekkel

2018. január 23. kedd, 15:32
Szerző: -pet-; Fotó: Seres Péter
A hagyományokhoz híven Zalaegerszegen a magyar kultúra napján adták át a város által alapított Kultúra Mecénása díjat, valamint a közművelődés területén dolgozó szakembereknek járó elismeréseket. A díjátadásra a kultúra napi gálaest keretében került sor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A Kultúra Mecénása díjat idén az Evo Komplex Kft. kapta, mint a Hevesi Sándor Színház előadásainak egyik legfőbb támogatója. Budaházi Tibor Töredék című alkotását a cég ügyvezetője, Stanka László vette át Vigh László országgyűlési képviselőtől és Balaicz Zoltán polgármestertől.

Több évtizedes közművelődési munkájáért elismerésben részesült Molnárné Raposa Irén, a Göcseji Múzeum PR osztályának vezetője, Prokné Tirner Gyöngyi, a gébárti kézművesek házának szakmai vezetője, valamint Kereki Judit, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Tagkönyvtárának olvasószolgálati csoportvezetője.

Kereki Judit, Prokné Tirner Gyöngyi, Molnárné Raposa Irén és Stanka László a gálaesten

A gálaesten köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, aki a kultúra mecénásait a magyarság mecénásainak nevezte beszédében. A képviselő szerint óriási feladatunk van, hiszen mindazt az értéket, amit az elmúlt évszázadokban örököltünk, át kell adnunk az utánunk következő generációknak.

Az est ünnepi szónoka Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész, a város díszpolgára volt, aki elöljáróban elmondta: jó szándékkal, ám kritikusan figyeli a helyi kulturális életet. Mint fogalmazott: Zalaegerszeg egy élhető, szerethető város, és úgy van vele, mint apa a kamasz gyermekével, sokszor bírálja, ám nagyon szereti.

A művész szerint csak a művelt, kulturált ember tudja alakítani sorsát. A kultúra alatt persze nemcsak a tudományt, szellemi javakat értjük, hanem mindazt az értéket, amit az emberi társadalom teremtett hosszú létezése alatt. Ez kulturális sokszínűséget, változatosságot is jelent, ahol fontos az „élni és élni hagyni” elv.

A gálaesten Bartók és a népzene címmel koncertre is sor került, melyen fellépett többek között Bognár Szilvia népdalénekes, Laposa Julcsi énekes-hegedűs, ifj. Horváth Károly népzenész, Balogh Kálmán cimbalomművész, Tóth László zongoraművész és a Zala zenekar. A rendezvényen Bartók Béla népdalfeldolgozásokat és autentikus magyar népzenét hallhatott a közönség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK