2022.10.04., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gébárt jövőjéről is tárgyaltak

2020. március 09. hétfő, 19:27
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
A Gébárti-tó szabadidős célú további fejlesztéséről, TOP-os összegek átcsoportosításáról, (melynek keretében indul a Gébárt 2-es program) szobrok állításáról, valamint közművek fejlesztéséről is szólt Balaicz Zoltán, Zeginfo címmel tartott közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján.

Mint a polgármester fogalmazott, Gébárton további 350 millió forintból utakat, sétányokat, hidakat építenek, a már meglévők mellé további játszóeszközöket telepítenek a gyermekek számára. Lebontják a Hattyú büfét és a helyébe egész évben látogatható, stílusában a kézművesházhoz hasonló vendéglátóegységet szeretnének létrehozni. Az igényeknek megfelelően pelenkázót és illemhelyeket is magában foglaló vizesblokkot is építeni fognak.

 Fejlesztésekről, szoborállításról is döntött a közgyűlés  

Balaicz Zoltán szólt arról, hogy a város az idén 270 millió forintot fordít az ivóvízrendszer, 469 milliót pedig a szennyvízhálózat fejlesztésére és karbantartásra, a Zalavíz Zrt. pedig pályázati forrásból 27,5 millió forintot használhat fel több utcát érintő fejlesztési, rekonstrukciós feladatokra. 2014-2020 között 16,8 milliárdos TOP forrás állt rendelkezésre, ennek egy részét már felhasználta a város. Ugyanakkor felszabadult 900 millió, amiből 170 millió forinttal kiegészítették a Dózsa, Petőfi És Liszt iskola felújítására szánt forrásokat. A fennmaradó 768 millió forintos keretből közlekedési fejlesztéseket valósítana meg a város. Ezek között szerepel a Kosztolányi utca kétirányosítása, illetve a Balatoni úti két körforgalom kétirányúsítása, ez utóbbival csökkennének a közlekedési gondok. 

Folytatódhat a játszótérfejlesztés a Gébárti-tónál

A Modern Városok Program keretében a Göcseji Múzeum közelében 99 férőhelyes új parkoló épül (a régi Galamb utca két oldalán), a 9,5 milliárd forintos beruházással zajló városi uszoda-és strandépítés részeként április elején megnyitják az ideiglenesen befedett új kültéri medencét, majd ezt követi az uszoda épületének lebontása. A TOP program keretében megvalósuló új sport-és rendezvénycsarnok tervezésének közbeszerzése a közelmúltban lezárult, a hat jelentkezőből májusban választják ki a nyertes tervezőt. 

Döntött a közgyűlés arról, hogy 2020-tól a bentlakásos intézményi ellátás esetén a térítési díjat ellátási napra kell meghatározni. Az étkeztetés esetén az intézményi térítési díjak 1,7-2,8 százalékkal növekednek a jövedelemtől függően. A bölcsődei gondozási díj nem változik, a bentlakásos intézményeknél – az idősek gondozóházában és az idősek otthonában 3,5 százalékos térítési díj emelkedéséről határoztak. 

Béres János szobrászművész alkotásaként 16 millió forint költséggel II. Rákóczi Ferencnek emelnek emlékművet a Rákóczi utcában, míg Darabos Géza és a Reneszánsz Kőfaragó Kft. tervei alapján, 18 millió forintos költséggel a magyarság szabadságküzdelmei előtt tisztelgő emlékművet és országzászlót állítanak a vasútállomással szemben az egykori felszabadulási emlékmű helyén.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK