2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyertyagyújtás a nemzeti gyásznapon

2022. november 05. szombat, 13:06
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Mindazok előtt emlékezünk és tisztelgünk, akik bátorságukért, kitartásukért életükkel vagy szabadságukkal fizettek 1956. november 4-én, vagy az azt követő kádári megtorlás időszakában.

A forradalom azt üzeni, hogy sohasem alkudhatunk

E szavakkal köszöntötte a nemzeti gyásznapra gyűlt emlékezőket Stárics Roland, a Zala Megyei ‘56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke. A civil szervezet az önkormányzattal közösen immár nyolcadik alkalommal rendezett gyertyagyújtást november 4-e alkalmából az Ady utcai ’56-os emlékműnél.

Emlékező beszédet ezúttal Gecse Péter alpolgármester mondott, kiemelve az október 23-i budapesti eseményeket követő zalaegerszegi megmozdulásokat, melyek október 26-án kezdődtek. Mint fogalmazott: lelkes, euforikus hangulat jellemezte a fővárost és a vidéket, egészen a szovjet csapatok november 4-i bevonulásáig. A forradalom leverését megtorlás követte: Zalaegerszegen 56 ember ellen indult eljárás. 

Az alpolgármester szerint a felkelők hősiessége, a bebörtönzöttek néma kiáltása és a sokak mártírhalála nem maradt következmények nélkül. 1956 után már semmi nem mehetett tovább úgy, mint azelőtt. A forradalom a hanyatlás útjára állította a kommunista eszmét. A felkelők bátran álltak ki igazukért, az ő harcuk az, ami ma is erőt adhat nekünk a mindennapi küzdelmeink során. 1956 azt mutatja meg, hogy sohasem alkudhatunk, ragaszkodnunk kell nemzetünk szabadságához, függetlenségéhez és egymásba kapaszkodva, egymást nem eresztve kell építenünk nemzetünk jövőjét – tette hozzá.

A megemlékezés gyertyagyújtással zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK