2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyógyító mosollyal és tündérkézzel

2017. február 19. vasárnap, 16:01
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány hetedik alkalommal invitálta támogatóit jótékonysági estre a zalaegerszegi Arany Bárány Hotel télikertjébe. A teltházas rendezvényen a köszönet kifejezéseként ötödszörre adták át a Gyógyító mosoly orvos-, valamint a Tündérkéz nővérösztöndíjakat.

Az esten elsőként Dóra János, az alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt eredményeikről és terveikről.  Elmondta, 2016-ban teljes bevételük meghaladta a 22 millió forintot, melyből 11 millió forintot tett ki a személyi jövedelem adó felajánlások. Az alapítvány tavaly érte el eddigi legnagyobb eredményét, hiszen 17,5 millió forintos ráfordítással egy régi épületből baba-mama házat hoztak létre a kórház területén. Ehhez kapcsolódik egy még nagyobb álom, egy szabadtéri rehabilitációs játszótér létesítése. A jelentős nagyságrendű beruházás megvalósításához támogatásokat várnak.

Jótékonysági est a koraszülöttekért

A díjazottak: dr. Hegyi Johanna, Fórisné Pumer Andrea, Berta Ferencné, és dr. Bodorkósné Kaszás Ilona,
dr. Gárdos László és Dóráné Simon Zsuzsanna báligazgató (jobb szélen) társaságában.

A koraszülöttmentő alapítvány azon kevés szervezetek egyike, mely állami feladatot lát a koraszülött kisbabák mentésével Zala, Vas és Somogy megye kisebb részén. Mindez óriási felelősség, mert a mentőautónak minden időjárási körülmények között mennie kell az év 365 napján – hívta fel a figyelmet dr. Gárdos László, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. A mentőautó hogy biztonságosan tudjon közlekedni, szervizelését és eszközellátottságát az alapítvány biztosítja, az állami finanszírozás csak a mentésre vonatkozik. A koraszülött mentő tavaly 139 alkalommal vonult ki. Az alapítvány által ugyancsak támogatott perinatális intenzív centrumban 194 beteg újszülöttet, köztük 31 1500 gramm alatt született kisbabát kezeltek, valamint 41 gyermek részesült gépi lélegeztetésben.

A főorvos kitért arra, hogy koraszülött intenzív részlegen elsőként vezették be az anyatejes táplálást 2000-ben, ami már világviszonylatban is elterjedté vált. A családbarát-ellátás részeként már az egészen kis súlyú babákat is kiveszik az inkubátorból, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasára téve érezhessék a szülői jelenlétet.

A zalaegerszegi gyermekosztály rehabilitációs tevékenysége ugyancsak kiemelkedő. Olyan felkészült rehabilitációs team végzi munkáját, amelynek tagjai országos szakmai szervezetekben is képviseltetetik magukat. Az alapítvány biztosítja azt, hogy heti két alkalommal lovardába vihessék a gyerekeket. Tavaly az alapítvány segítségével egy újabb speciális eszközt szereztek be, ami a súlytalanság érzetével könnyíti meg a súlyosan károsodott gyermekek számára a mozgásterápiát. E tevékenységet erősítendően tervezik a rehabilitációs játszótér létrehozását, hogy a gyerekek ne naptól, friss levegőtől elzártan legyenek csak kezelve hosszú hónapokon át. A Dunántúlon egyedülálló idegentest-eltávolító centrum felszereltségét is fejleszteni kívánják.

A koraszülöttmentő alapítvány 2016-ban összesen másfél millió forintot költött 8 orvos, 28 nővér és gyógytornász továbbképzésére, amit önerőből nem tudnának finanszírozni – sorolta az eredményeket. Dr. Gárdos beszámolójában megemlítette az alapítvány által szervezett közösségi programokat, kiemelve a Zalaegerszeg és Keszthely közötti koraszülött futást, melyen neves európai ultramaratonisták is részt vettek. Külön kiemelte dr. Bérces Edit, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok világcsúcstartó, többszörös magyar bajnok ultramaratoni futó szervező munkáját a program sikerességében, melyet idén is megrendeznek.

A hat részegységből álló, több mint 100 főt foglalkoztató gyermekosztály tevékenységét az alapítvány ösztöndíjak átadásával is segíti, melyek ötödik alkalommal találtak gazdára a jótékonysági esten. A Gyógyító mosoly – hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért orvosösztöndíjat dr. Hegyi Johanna érdemelte ki. A nővérek munkáját elismerő Tündérkéz ösztöndíjat Berta Ferencné, dr. Bodorkósné Kaszás Ilona, valamint Fórisné Pumer Andrea vehette át.

A folytatásban Vigh László országgyűlési képviselő köszönte meg az alapítvány munkáját, melynek tevékenységéhez felajánlott 100 ezer forintot. Ugyancsak 100 ezer forintot adott át Bérces Attila, a transzplantációs genetikával foglalkozó Omixon Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

Az elhangzottak két koraszülött kislány előadásában nyertek igazán szívmelengető valóságot. A 730 grammal, 24. terhességi hétre született hétéves Doszpoth Bernadett (balra) verset szavalt, míg a 910 grammal, 28. terhességi hétre született hatéves Szücs Eliza (jobbra) énekelt. Az esten fellépett Farkas Alexandra és Faragó András „Topy”, akik a budapesti operettgála részbevételét ajánlották fel a zalaegerszegi koraszülöttmentő alapítványnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK