2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hamarosan megújul a régi városháza épülete Zalaegerszegen

2022. június 07. kedd, 21:08
Közlemény; Fotó: ZalaMédia archív/pP
Kezdetét veszi a zalaegerszegi régi városháza épületére kiírt közbeszerzési eljárás: az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére nyújthatók be a koncepciótervek. Az épület néhány éven belül visszakaphatja régi fényét és új, fő funkciójának köszönhetően diákélettel tölti majd meg tereit. Az MCC tervei szerint jövőre megkezdődhet a kivitelezés, és 2024 szeptemberétől a zalaegerszegi diákokokat már a felújított épületben tanítanák a neves szakemberek.

2024-ben vehetik birtokba a diákok az épületet

Mint az a Mathias Corvinus Collegium sajtóanyagából kiderül, a sok éves elhanyagolásnak, valamint a karbantartási és felújítási munkák teljes hiányának következtében a zalaegerszegi régi városháza épülete kritikus állapotban van: komoly szerkezeti beázást, felvizesedést és süllyedést szenvedett, valamint számos tartószerkezeti repedéssel is küzd. 

Az MCC a városvezetéssel szorosan együttműködve dolgozik a történelmi épület revitalizációján. A 2021-ben készített állapotfelmérés és statikai szakvélemény eredménye szerint a teljes épület felújítandó, tartószerkezeti megerősítések szükségesek, a pinceszinten és a földszinten található (üzlet)helyiségekben pedig a statikus használati korlátozást rendelt el.
A régi városháza épületének tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan kezdetét veszi, az előkészületi munkák a végéhez közelednek. A tervezési folyamat első lépése az épület meglévő állapotának dokumentálása; majd a koncepciótervek benyújtása az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére vonatkozóan

A kivitelezést követően az épület – a tervek szerint – néhány éven belül visszakapja régi fényét, ismét a város egyik ikonikus pontja lehet. A teljes körű felújításának köszönhetően a Zala megyei tehetséges fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy kellemes környezetben, történelmi falak között fejleszthessék tudásukat. Az MCC nemcsak új funkcióval ruházza majd fel az épületet, hanem újra be is kapcsolja azt a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez be a diákoknak, a városban élőket célozva pedig nyitott programokat szervez.  

A Mathias Corvinus Collegium 2021-ben indította el képzéseit Zalaegerszegen. Ingyenes tehetséggondozó programot kínál valamennyi zalai általános és középiskolás diáknak, ahol a felvételt nyert gyerekek az iskolai tanulmányaikat kiegészítő, a sikeres felvételit, érettségit segítő és a hétköznapi életükben is hasznosítható, széleskörű tudás megszerzésére kapnak lehetőséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK