2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pacsa városünnepe kitüntetéssekkel

2016. augusztus 28. vasárnap, 19:23
Szerző: Antal Lívia: Fotó: AL
Várossá nyilvánításának hetedik évfordulóját ünnepelte Pacsa közössége szombaton. A rendezvényen díszpolgári címeket és Pacsáért díjat adományoztak az arra érdemeseknek.

Kelemen Tamás polgármester köszöntőjében felidézte, hogy Pacsa hét éve, 2009. augusztus 20-án nyerte el a városi rangot. A valamikori járási székhelyen, majd nagyközségben szintén ebben az időszakban ünnepelték a település napját. A polgármester felidézte a megye legfiatalabb és legkisebb városa történelmének jelentős mozzanatait az immár 765 éves múltra visszatekintve. Hangsúlyozta, mindannyiunk kötelessége megőrizni és fejleszteni ezt az örökséget, és tenni azért, hogy Pacsán érdemes legyen élni.

Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a közelgő tanévnyitóval kapcsolatban jelezte: a szeptemberi iskolakezdés feltételei adottak, minden esetleges akadály elhárult. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adósságát gyakorlatilag kifizették, sőt a kormány a tavaly megtervezett 435 milliárdos költségvetést idén 91,5 milliárd forinttal egészítette ki, ami elegendőnek ígérkezik az új tanévben. Jelezte azt is, hogy a központ büdzséjét tovább növelik a következő évben.

A tankerületi központok önálló gazdálkodást folytatnak, így az oktatásban szükséges döntéshozatal lényegesen közelebb kerül az adott iskolákhoz, mint a korábbi gyakorlat szerint. Mindemellett tankerületi tanácsokat hoznak létre, amelyekbe várják a térségi önkormányzatok, vállalkozások, valamint szülők képviselőit. Így az adott iskolák szakmai munkájában is komoly beleszólása lesz az adott településen élő polgároknak, emelte ki. Méltatta a város fejlődését, az itt élők tenni akarását, a kitüntettek közösségért végzett munkáját, mely szolgálat de felelősség is egyben.

Dr. Rumi Kriszta, a megyei kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, Magyarország kormánya az ország gazdasági felemelkedését a vidéki városok fejlesztésében is látja. Ennek érdekében hirdette meg a megyei jogú városok számára a Modern városok programot, melynek egyik eleme, az M9-es gyorsforgalmi út megépítése Pacsát is érinti. A főigazgató szintén köszöntötte a kitüntetésre várományosokat, akik, mint mondta, munkájukkal nemcsak gazdagabbá tették a kisvárost, de vitték annak jó hírét.

Elöl b-j: Horváth Józsefné, Kelemen Józsefné (Faluvédő és Faluszépítő Egyesület), Pacsáért díjas, Oláh György volt iskolaigazgató, díszpolgár,
Könczöl Jánosné volt óvodavezető, Pacsáért díjas, dr. Apró Dezső körzeti orvos, Pacsáért díjas.

Hátul: Kajári Attila zalaegerszegi tankerületi igazgató, dr. Benedek Karolina városi jegyző, dr. Palkovics László, az EMMI oktatásért felelős államtitkára,
Kelemen Tamás polgármester, Csility Zita ( 2006-ban elhunyt édesapja Csility Antal posztumusz díszpolgári címével),
Pálos Henrietta jelenlegi iskolaigazgató, Bokor Ferencné alpolgármester.

Az önkormányzat döntése alapján posztumusz díszpolgári címet adományoztak Csility Antal (1935-2006) volt iskolaigazgatónak és a település első polgármesterének. Az elismerését lánya, Zita vette át. Oláh György nyugalmazott iskolaigazgató, a Pacsa TV alapítója szintén díszpolgári címet kapott. Pacsáért díjat vehetett át Könczöl Jánosné nyugalmazott óvodavezető, a településen 1962 óta dolgozó dr. Apró Dezső körzeti orvos, valamint a Faluvédő és Szépítő Egyesület.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK