2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hivatásforgalmi kerékpárút épül a Rákóczi úton

2021. október 15. péntek, 22:08
Szerző:-pet-; Fotó: pP
A kényelmes és akadálymentes kerékpáros közlekedés feltételrendszerének kialakítása és a kerékpározás biztonságosabbá tétele a célja annak a beruházásnak, mellyel hivatásforgalmi kerékpárút épül a belvárosban. A TOP projekt segítségével egy olyan fejlesztés valósul meg, ami a gyalogos- és kerékpárosbarát közlekedés megteremtését szolgálja. Az építkezés elkezdődött, a részletekről a Rákóczi úton (Kölcsey-gimnázium előtt) tartottak sajtótájékoztatót.

Biztonságos és egészséges közlekedési forma

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a következő hetekben a Mindszenty tértől a Kazinczy téren és Rákóczi úton át egészen Oláig épül ki a kerékpárút, illetve a kerékpáros sáv. A beruházás 182 millió forintból valósul meg, 2,8 kilométeres szakaszon. Amikor néhány éve a városi kerékpárúthálózat fejlesztéséről tárgyaltak, azt tűzték ki célul, hogy egyrészt a peremkerületek felé megépüljenek a külső kapcsolatok, másrészt pedig, hogy létrejöjjön egy belvárosi hálózat is. Úgy látja, mind a kettővel jól haladnak, hiszen számos szakasz elkészült, vagy régebbi kerékpárutak újultak meg.

Összességében elmondható, hogy 2019-22 között 1,4 milliárd forintot fordítanak kerékpárutakra, vagy kerékpározható utakra, és 17,3 kilométernyi új szakasz épül. Szeretnék, ha mielőbb megvalósulna a Mindszenty tértől Zalaszentiván határáig vezető út is; ez a 4,5 kilométeres szakasz 472 millió forintból épülhet meg. Hátra van továbbá a botfai-, teskándi-, csácsbozsoki kikötés, valamint a Berzsenyi út – Zalapark közötti szakasz és a Göcseji úti bringaút felújítása is.

Azt szeretnék, ha a belvárosban gyalogosan és kerékpárral is biztonságosan lehetne közlekedni, és csökkenne valamelyest az autóforgalom – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Országos szinten növekszik az autók száma, az a cél, hogy a kerékpár egy egészséges alternatívát jelentsen mindenki számára. Böjte Sándor Zsolt mindehhez hozzátette: a Rákóczi úton különösen nagy szükség van kerékpáros sávra, hiszen sok a közoktatási intézmény ebben a térségben, remélik, hogy a diákok szívesen járnak majd biciklivel iskolába.

Bali Zoltán alpolgármester, projektfelelős elmondta: a Rákóczi úti szakaszon (Kazinczy tér – Platán sori csomópont között) december közepéig tart a beruházás. Az elmúlt hónapokban ugyanitt 410 folyóméter hosszan gázvezetékrekonstrukciót is végzett az E.ON. Az új kerékpárút a Kisfaludy utcához hasonlóan egy-egy irányú lesz az utca két oldalán, és jórészt a járdaszakaszból választják le a sávot. Bíznak benne, hogy a fejlesztéssel csendesedik valamelyest a Rákóczi út autós forgalma.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK