2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hívd, nyomd, Stayin’ Alive

2018. február 28. szerda, 13:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi mentőállomás is csatlakozott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hősképzéshez, melynek első alkalmát február 26-án tartották a városi rendőrkapitányságon. A résztvevők az újraélesztés legalapvetőbb mozdulatait és a defibrillátor használatát sajátíthatták el. Ráhangolódásként megtekintették az OMSZ a Bee Gees Stayin’ Alive című dalával kísért, újraélesztésről szóló kampányfilmjét.

Vincze Luca vezető mentőtiszt elmondta, a program célja, hogy a lakosság körében minél többen tanuljanak meg életet menteni. Az ingyenes tanfolyam egyúttal a gyakorlás lehetőségét biztosítja, hiszen az ismeretek felfrissítésével várható el, hogy valaki szakszerű életmentésre legyen képes egy valódi vészhelyzetben. A téma fontosságára tekintettel a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság és a Zalai Különleges Mentők Egyesülete is csatlakozott a kezdeményezéshez. A hősképző tanfolyam nyitott bárki számára, így minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a mentőállomás szakemberei.

Az elméleti oktatást Baladincz Péter mentőtiszt tartotta, aki elmondta, hogy naponta körülbelül 70-en vesztik életüket hirtelen szívhalál miatt. Nagyon elkeserítő emiatt, hogy az emberek mindössze tíz százaléka képes csak az újraélesztésre. A tanfolyamnak is az a célja, hogy növekedjen ez az arány. Újraélesztésnél ugyanis legfontosabb tényező az idő az agy vérellátottsága tekintetében, ezért fontos, hogy az elsősegélynyújtó tudja, mit tegyen, amíg megérkezik a kihívott mentő. Első teendő a reakcióvizsgálat, szólítsuk meg, ha nem válaszol, tíz másodpercen belül el kell döntenünk él-e. Ez legkönnyebben a légzés megfigyeléséből derül ki. A beteg állát kell emelni, hogy a nyelv ne zárja el a légutakat. S rögtön el kell kezdeni a mellkasnyomásokat, ha van kéznél defibrillátor, akkor azt is be kell vetni. A mentőtiszt a készülék használatát is részletesen ismertette, ami úgy segíti az elsősegélynyújtót, hogy minden utasítást elmond, illetve kiír.

A képzésen a mentőállomás munkatársai irányításával oktatóbabákon is gyakorolhatták az újraélesztést a résztvevők.

A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Az Országos Mentőszolgálat új mobil applikációjával bárki lehet életmentő. A Szív City program lényege, hogy aki kedvet érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK