2023.09.28., csütörtök - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hősök Napja: életüket áldozták, ha úgy hozta a sors

2023. május 28. vasárnap, 15:01
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Címkék: Hősök Napja
Hősök Napi megemlékezésre gyűltek össze a tisztelegni vágyók május utolsó vasárnapján a Hősök kertjében. Az ünnepi műsort követően koszorúkat helyeztek el az I. és II. világháborús emlékműveknél, melyek mementói az egykori eseményeknek és az azok során életüket áldozóknak.

Emlékezés a világháborúk áldozataira

A mai hősökről pedig dr. Vereckei Csaba Iván rendőr dandártábornok, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya beszélt. A rendezvényt a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar térzenéje nyitotta. Majd Dura Veronika, a Hevesi Sándor Színház színművésze szavalatát követően dr. Vereckei Csaba Iván ünnepi beszéde következett.

A II. világháborús emlékműnél a zalaegerszegi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút

- Az egykori háborúkra visszagondolva azt hittük, velünk már ilyen nem történhet meg. Végérvényesen szakított a barbár cselekedetekkel a civilizált világ és az ésszerű emberi döntések ideje következik. Amikor az emlékművek előtt állunk vagy hősi temető kapuját lépjük át, halandó emberekről van szó, akik hősökké váltak, amikor megélték a borzalmas cselekedeteket. Kik voltak ők? Mitől válik valaki hőssé? Komoly kihívás definiálni. Nem viseltek jelvényt, maszkot, nem rendelkeztek természetfeletti képességekkel, nem győzték le a gravitációt, nem olyanok voltak, mint a mesebeli hősök. De az életüket is feláldozták, ha úgy hozta a sors. A síremlékek alatt egyszerű emberek nyugszanak, szülők, nagyszülők, akik életüket adták. Akár egyenruhában indultak a harcba, akár fegyvertelenül halálos nélkülözésben éltek. Amikor a spártaiak emlékfeliratát olvastam, azt hittem, hősök csak a múltban léteztek, ma már nincs lehetőség ilyen tetteket végrehajtani. Aztán a kollégáim felmérést végeztek középiskolás diákok között, hogy kiket tartanak a mai tizenévesek hősnek. Mondták, hogy az önzetleneket, az önfeláldozókat, akik valamilyen jót tesznek. És valaki azt mondta, mindenkinek vannak nehézségei az életben és minden ember hős, aki legyőzi ezeket. Aki nem menekül el a kihívások elől, nem hátrál ki, aki felveszi a kesztyűt. Nekünk is van lehetőségünk hőssé válni, nem kell életáldozatot hozni ehhez. Az emberi lét nemcsak jelen idejű. A múltban gyökerezik, és a tettek a gyerekeink, unokáink életét, a jövőt formálják. Ez a mi felelősségünk, most írjuk azt a dalt, amiről a jövőben énekelhetnek – mondta többek között a dandártábornok, aki ünnepi beszédét Cseh Tamás Széna tér című dalához kapcsolva mondta el. 

Dr. Vereckei Csaba Iván rendőr dandártábornok

A koszorúzást a Nemzetközi Szent György Lovagrend Zala Vármegyei Priorátusának tagjai kezdték (I. világháborús emlékmű). Majd Kovács Martin, a Hevesi Sándor Színház színművésze szavalta el Petőfi Sándor: Rongyos vitézek című versét. A II. világháborús emlékműnél először a zalaegerszegi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút.

A rendezvényen közreműködött narrátorként H. Horváth Gyula, illetve a koszorúzásnál a Rendért ZKPE.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK