2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ipari beruházások, városfejlesztés, közösségépítés

2023. december 11. hétfő, 18:07
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megtartotta hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. A prezentációval egybekötött rendezvénynek a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott otthont.

 Évet értékelt Balaicz Zoltán polgármester

A polgármester elöljáróan elmondta: 2020-tól tulajdonképpen egyfajta válságmenedzselés zajlott, hiszen előbb a világjárvány, majd a háború okozta energiaválság nehezítette a hétköznapokat. Talán az idei az első olyan esztendő a Covid óta, hogy a rendezvényeinket megtarthattuk és jó néhány fejlesztésre is sor került. A válság során Zalaegerszeg igyekezett előremenekülni és energetikai fejlesztésekkel csökkenteni a kiadásokat.

Ami az idei évet illeti, a polgármester számos felújításról, előrelépésről számolt be mind az ipar- és városfejlesztés, mind az egészségügy, mind pedig a kultúra, az oktatás, a sport és a közösségépítés terén. A tesztpályán és az északi ipari parkban folytatódnak az innovációt és iparfejlesztést érintő nagyberuházások, melyekkel újabb és újabb munkahelyekhez jut a város. Megkezdődött a piac környékének fejlesztése, átépítés alatt van az egykori Köbtex üzem és a Ruhagyár is, melyek új tulajdonosokra találtak. A romos gyárépületek hamarosan új funkciót kapnak. Örömteli, hogy több középület és park is megújulhatott, vagy éppen felújítás alatt áll. A Gébárti-tónál megvalósult beruházással pedig régi vágya teljesült a zalaegerszegieknek: immár körbejárható a tó. Hamarosan pedig elkészül a Hattyú büfé utóda, mely egy modern vendéglátóhely lesz a tó partján.

A Kovács Károly Városépítő Program keretében folyamatosan újulnak meg az utcák és a terek; a tervek között az szerepel, hogy 91 helyszínen 15 milliárd forint értékben fejlesztik az utakat, járdákat, közműveket.

Balaicz Zoltán kiemelte: az idei év egyik legnagyobb fejlesztése az volt, hogy elkészült a Kosztolányi utca kétirányúsításának első üteme. Hamarosan pedig megszületik a kormánydöntés a folytatásról. Akkor már a vasútállomásig közlekedhetünk mindkét irányban. A beszámolóban szó eset a kerékpárút-fejlesztésekről, az iskolaépületek megújításáról, valamint arról, hogy a közelmúltban átadhatták a Szent Család Óvoda megújult épületét. De sokat tettek a környezetvédelem érdekében is; a faültetések évek óta zajlanak, jövőre elérjük a 10 ezres számot, pedig eredetileg 5000 új fa szerepelt a tervekben– tette hozzá. De napelempark is létesült, továbbá hatékonyabbá vált a hulladékgazdálkodás.

A város 2023-ban új köztéri szobrokkal és új állandó kiállítással gazdagodott, hiszen a Göcseji Múzeum befogadta Preisz József óragyűjteményét. Az idei évben végre minden évfordulót megünnepelhettünk, sor kerülhetett a hagyományos városi rendezvényekre, fesztiválokra. A közösségi események a helyi identitás erősítését szolgálják, de ezen a néven egy TOP-projekt részeként számos kiadvány is megjelent, továbbá történeti konferenciákra került sor. 

A polgármester bízik benne, hogy a pozitív tendenciák a következő évben folytatódnak. Úgy véli, a bizakodó hangulatot az is jelzi, hogy az elmúlt évben nőtt a házasságok és a születések száma.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK