2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új forgalmi rend a Kosztolányi úton - elindult a közlekedés

2023. szeptember 25. hétfő, 10:16
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hétfő reggel hivatalosan átadták a forgalomnak Zalaegerszegen a kétirányúsított Kosztolányi utca Balatoni úttól – Béke-ligeti útig terjedő szakaszát. A fejlesztés első ütemét lezáró avatóünnepségre a Béke-ligeti utca új csomópontjánál került sor.

Kétirányú forgalom, új lámpás csomópontok

A beruházás elmúlt tíz hónapja alatt mintegy 1342 méteren volt különféle beavatkozás a Kosztolányi utcában. Többek között közműfejlesztést, aszfaltozási munkákat végeztek a szakemberek, de több új lámpás csomópont is létesült, könnyítve és biztonságosabbá téve ezzel a közlekedést. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester beszédében elmondta: a beruházás részben Európai Uniós, részben pedig állami forrásokból újult meg, összesen 1,8 milliárd forintból (ebből 1,3 milliárdot a kormány biztosított). Várhatóan októberben indul a projekt második üteme, ami már a Zrínyi utca – Hunyadi utca irányába is elvezetné a forgalmat.

A Béke-ligeti útnál egyelőre nem lehet tovább haladni a kórház felé

Hozzátette: a Kosztolányi utca kétirányúsítása már a 2000-es évek eleje óta tervben van, a megvalósulásra ugyan sokáig kellett várni, de bíznak benne, hogy ezáltal biztonságosabbá és gyorsabbá válik a belvárosi közlekedés. A cél nem az, hogy a Kossuth utcát lezárják és sétálóutcává alakítsák, hanem az, hogy valamelyest tehermentesítsék a környező kisebb utcák forgalmával együtt. Erre azért van szükség, mert a statisztikák szerint Zalaegerszegen 36 ezer gépjármű van, napi szinten pedig körülbelül 50 ezer autó közlekedik a városban, így az évtizedekkel ezelőtt kialakított forgalmi renden már változtatni kellett a hatékonyság érdekében. A polgármester megköszönte a munkát mindazoknak a  kollégáknak, akik hozzájárultak a beruházás sikeréhez, valamint a kivitelező cégeknek, és Bali Zoltán alpolgármesternek, aki a projekt felelőse volt.

Balaicz Zoltán mondott beszédet az avatáson

Vigh László országgyűlési képviselő mindehhez hozzátette: évente 5 százalékkal nő az autók száma, ezért fontos, hogy a megyeszékhely egy közlekedhető város legyen. Azon dolgoznak, hogy a jövőben még több forrást tudjanak szerezni a közlekedésfejlesztés érdekében. A felújított utcát és forgalmi rendet üdvözölte dr. Sifter Rózsa főispán is, aki kiemelte: örömteli, hogy egy beruházóbarát szemlélet jellemzi Zalaegerszeget, a dinamikus városvezetésnek köszönhetően pedig folyamatosan fejlődik a megyeszékhely.

A résztvevők az egyik új csomópontnál

A kivitelező cégek nevében Dormán László, a Hydrocomp Kft. ügyvezetője jelentette készre a beruházást. Mint mondta: az építkezés 10 hónapja alatt 16 ezer négyzetméter aszfaltozási munka, és 1000 folyóméter közművesítés zajlott. Örömteli, hogy az építés ideje alatt nem volt közlekedési baleset. Nagyon bíznak benne, hogy az új forgalmi rend bevezetésével sem lesz. Ezt szolgálják az új lámpás csomópontok, zebrák, illetve a felújított út- és járdaszakaszok.

Mától tehát a Balatoni úttól a Béke-ligeti útig elindult az észak-déli irányú közlekedés a Kosztolányi úton. Vagyis a Kazinczy tér felől lehet jobbra kanyarodni a Kosztolányi utcára; a Batthyány utca felől egyenesen lehet haladni a Kosztolányi utca felé; a Balatoni úton pedig önálló balra kanyarodó sáv létesült a Kosztolányi utca irányába.

Mindkét irányban lehet közlekedni

A Béke-ligeti csomópontnál azonban fizikai akadályokat helyeztek ki, hogy megakadályozzák a Hunyadi utca felé történő haladást. (Legalábbis amig a második ütem el nem készül.)

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK