2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teljesítik az utazók kérését

2020. szeptember 08. kedd, 18:27
Szerző és fotó: Antal Lívia
Szeptember 28-án új autóbusz-menetrend lép életbe Zalaegerszeg és Budapest között, amelynek révén ismét több busz közlekedik majd a zalai megyeszékhely és a főváros között az utazóközönség igényére reagálva, jelentette be Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Volánbusz Zrínyi úti telephelyén.

Ismét több buszjárat lesz Zalaegerszeg és Budapest között

Balaicz Zoltán és Vigh László a sajtótájékoztatón

Elmondta, az utazóközönség sérelmezte a nyáron életbe lépő menetrend-átalakítást, ami a korábbi járatszámokat jelentősen lecsökkentette. Kérésüket közvetítve az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultak, és dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, Mager Andrea tárca nélküli miniszterrel, dr. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárral valamint dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral tárgyaltak. Megállapodtak abban, biztosítják a választási lehetőséget a járatszámok részbeni visszaállításával. A Zalaegerszeg és a Budapest között utazókra bízzák, melyik tömegközlekedési eszközzel (busz vagy vonat) kívánnak utazni. Pontosan mennyi buszjáratra lesz szükség az utasforgalom függvényében, arról a Volánbusz és a MÁV szakemberei javaslatot nyújtanak be minisztériumhoz a következő hetekben. Ez alapján dolgozzák ki az új menetrendet, ami szeptember 28-án lép életbe.

Vigh László jelezte, hogy a nyári menetrend-átalakítást a járványhelyzet is indokolta. Rendezvények, fesztiválok maradtak el, a lakosságot, főként a 65 év felettieket otthonmaradásra kérték, ezért a buszok kihasználtsága 60-70 százalékkal csökkent. Beszélt arról is, hogy a vasút korszerűsítésére azért indítottak országos programot, mert ez az utazás leginkább környezetbarát módja. Népszerűsítése érdekében a vonatjegyeket is olcsóbbá kívánják tenni. Kiemelte továbbá, hogy a Zalaegerszeg és a Budapest közötti új buszmenetrend kialakításában a busz- valamint a vonatjáratok egymáshoz igazítása is fontos elvárás.  

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy július 15-étől a MÁV gyakorolja a Volánbusz feletti tulajdonosi jogokat. Mindez buszmenetrendbeli változással is járt augusztus elsejétől, ami miatt számtalan megkeresés érkezett a városházára. Mint mondta, azért hogy a zalaegerszegieknek továbbra is lehetősége legyen busszal Budapestre és onnan hazautazni, Vigh László országgyűlési képviselővel közösen szakmai anyagot dolgoztak ki, amit elfogadott a minisztérium.

Elhangzott, korábban átlagosan naponta tíz buszjárat közlekedett a főváros és a zalai megyeszékhely között. Jelenleg napi kettő, de csak Zalaegerszegről Budapestre. Visszafele nincs járat. Az új buszmenetrend ezen változtat majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK