2020.06.04., csütörtök - Bulcsú Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jelképe a kereszténységnek és a magyarságnak

2019. augusztus 16. péntek, 17:55
Szerző és fotó: Antal Lívia
Makovecz Imre tervei alapján építették fel a Boldogasszony Kápolnát Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján, amit augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján adtak át ünnepélyesen. Szűz Mária halálára és mennybevételére emlékező szentmisét Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László celebrálta.

Átadták és megáldották a Boldogasszony Kápolnát Zalaegerszegen

Államalapító Szent István királyunk 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ajánlotta Szűz Mária oltalmába Magyarországot, azon a napon, amikor elhunyt. Balaicz Zoltán polgármester (1. kép) idézte fel ezt, hozzátéve: ehhez képest mindössze tíz év telt el azóta, hogy Makovecz Imre Kossuth-díjas építész elkészítette a kápolna első látványterveit. A város által is támogatott kezdeményezés megvalósulását segítette az a kormányprogram, amely a mester már létező épületeinek részbeni felújítását szolgálja, illetve megépítését azoknak, amelyek csak tervek maradtak. Zalaegerszeg önkormányzata – élve a lehetőséggel – pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, amellyel 100 millió forintos támogatást nyert a Boldogasszony Kápolna megépítésére.

A polgármester kitért a Gébárti-tó környékét érintő más fejlesztésekre is. Nemrég készült el a kajak-kenu szövetség vízi sport központja 25 millió forintból. Néhány hét múlva átadják a kibővített Gébárti Kézművesházat, melyre 134 millió forintot nyertek. Szeptember közepén a kárpát-medencei sírjeleket tartalmazó fejfaparkot adják át. A közúttal párhuzamos épül a kerékpárút. Kiírták már a közbeszerzési eljárást a Gébárti-tó környezetének megújítására. Mindebből látszik, hogy milliárdos értékű beruházás valósulhat meg a tópartot érintően, hangsúlyozta a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a kápolna példa arra, hogy Mindszenty József bíboros, Zalaegerszeg egykori apátplébánosa jó talajba vetette a magokat.  „A kápolna jelképe kereszténységüknek, magyarságunknak, hitünknek, családjainknak és mindennek, ami ránk jellemző”, emelte ki.

Kónya Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője jelentette készre a beruházást. Ezt követően a város elöljárói a kápolnába vonultak. A szeged-csanádi püspök által celebrált szentmisét az ünneplő közönség kihangosítva hallgathatta meg az épület előtt.

Az ötlet, hogy a Boldogasszony tiszteletére kápolna létesüljön dr. Buksa Ildikó pszichiátertől, a Zalai Boldogasszony Alapítvány kuratóriumi elnökétől származik. A szándék megvalósulását segítette Fülöp Tibor építész is, aki elkötelezett Makovecz Imre hagyatékának ápolásában. Júniusban, már a kápolna átadására készülve, önkéntes munkát hirdettek meg. Az andráshidai Gazd'asszony Klub, a Borbarát Kör és az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, a városi diákönkormányzat tagjai, valamint a katolikus és református egyház önkéntesei ezer tő rózsát és díszcserjét ültettek el a kápolna körül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK