2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kehidakustány minősített gyógyhely lehet

2016. december 14. szerda, 18:36
Szerző: N. N.
Minősített gyógyhely címre vár Kehidakustány, a termálfürdőjéről méltán híres település. Deák Ferenc egykori lakhelyén a hagyományok ápolására is nagy figyelmet fordítanak, idén tájházzal és babamúzeummal bővítették a látnivalókat. Az önkormányzat gondoskodását a lakosság is élvezheti, legutóbb az időseket invitálták műsoros délutánra.

–  A Deák Ferenc Kulturális Rendezvény és Közösségi Ház kitűnően felszerelt, helyet biztosít a polgárőrségnek, a turisztikai egyesületnek, a községi és iskolai könyvtárnak, valamint az idén létesített babamúzeumnak, ahol az érdeklődők Christine Daniel saját készítésű, sváb és magyar népviseletes babáit tekinthetik meg. Így igazán méltó helyszíne az aranykorúaknak szervezett rendezvényeknek is. Örömömet szolgálta, hogy fehér asztalok mellett köszönthettem a község 220 nyugdíjasának mintegy felét, mindazokat, akik megtisztelték vendéglátással egybekötött programot, ahol egy finom disznótorost, helyi élelmiszereket, borokat és pálinkákat kínáltunk fel. A műsorban a helybéli óvodások és iskolások léptek föl, a zenéről Németh Norbert gondoskodott.

Kehidakustányban régi hagyomány, hogy karácsony előtt valamennyi idős polgárunknak házhoz viszünk egy egészséges élelmiszerekkel, gyümölcsökkel, teával megpakolt ünnepi ajándékcsomagot – büszkélkedett Lázár István polgármester, aki 2002 óta igyekszik jó gazda módjára irányítani a folyamatosan fejlődő település életét. – Nyugdíjasaink zömével az ebédhordás révén napi kapcsolatban vagyunk. A mostani rendezvényen rajtuk kívül vendégül láttuk a Kaposvári Református Egyházközség Őszikék Idősek Otthona lakóit, valamint a megyei önkormányzat szocio-terápiás intézményének gondozottjait.

Az önkormányzati közmeghallgatást 2015-től már nem két településrészen, hanem egységet kovácsoló módon csak egy helyszínen, egyik évben Kehidán, a másik évben Kustányban szervezzük meg – beszélt a polgármester a település életéről. 

A fórum ezúttal sem a hőbörgéstől és az elégedetlenségtől volt hangos. Magyarország egyik legkedveltebb üdülőhelyének jólétét a termálvíz alapozta meg és a jövőnket is a pozitív beállítottságú, tenni akaró település és az önmagát is tisztelő emberek és közösségek együttesen alapozhatják meg. Meg tudtuk tartani az óvodánkat és anyagilag is támogatjuk a Kaposvári Református Egyházkerület által működtetett iskolánkat, a közszolgálati és egyéb intézményeinket.

A turizmust kiszolgálandó az önkormányzat működteti a Deák-kúriát, a Deák-múzeumot, a Tájházat, a Hagyományőrző Mariska udvart. Itt a hagyományainkat élő módon tudjuk bemutatni. Nyaranta a vakációzó diákoknak is e helyen biztosítunk programot. Alázattal igyekszünk kiszolgálni a polgárainkat a kötelezően ellátandó feladatokon túl is. Az infrastrukturális hiányosságainkat évről évre rendezni igyekszünk. Eredményesek a pályázataink.

A közvilágítás teljes megújítását 46 millió, a szennyvíztelep rekonstrukcióját 460 millió forintból hajtottuk végre, jóllehet a falu 289 milliós éves büdzséből gazdálkodhat. A rendezettebb, gondozottabb településkép elérését nagymértékben segíti a sikeres közmunkaprogram. Tervezzük a zártkertek modernizálását, az ottani utak burkolatának javítását.

Folyamatban van a település minősített gyógyhellyé történő besorolása, melyhez szigorú követelményeket kell teljesítettük. A minősítés komoly presztízst és még több (gyógy)turistát hozhat szeretett fürdőtelepülésünkre, hangsúlyozta Lázár István.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK