2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerékpározz a szabályok betartásával!

2020. június 13. szombat, 17:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
A jó idő beköszöntével egyre többen ülnek kerékpárra, munkába járáshoz, vagy a szabadidő eltöltéséhez választva a kétkerekű járművet. Ez még dicséretes is lenne, ha nem járna a kerékpáros közlekedés szabályainak áthágásával. A közúti balesetek okozójaként a kerékpárosok ugyanis dobogós helyen állnak Zalaegerszegen, amely miatt a rendőrség keményebb fellépésre szánta el magát.

Közlekedésbiztonsági akció Zalaegerszegen

– Rendszeres ellenőrzésekre kell számítaniuk a kerékpárosoknak, mert az utóbbi időben nagyon sok szabálytalanságot tapasztaltunk – mondta érdeklődésünkre Soós Szabolcs rendőr alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője – Sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem száll le a járműről, illetve nem veszi figyelembe a kerékpárral behajtani tilos jelzést. Ezek mind potenciális baleseti forrást jelentenek. Ezen kívül arra hívnánk fel a figyelmüket, ahogy a gyalogosok, ők is védtelenek a járművezetőkkel szemben. Ha nem a megfelelő módon és helyen kelnek át az úttesten, kevés az esély arra, hogy a járművezető időben tudja észlelni őket. Emiatt bizony könnyen válhatnak balesetek elszenvedőivé is.

– Pontosítsuk, hol lehet kerékpárral közlekedni?

– A KRESZ egyebek között előírja, hogy kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon lehet közlekedni. Ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út- és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Lakott területen abban az egy esetben lehet a járdán haladni, ha az úttest – minősége miatt –alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre. Ekkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül, és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

– Mikor szálljon le a biciklis a zebránál?

– Ahol elsőbbségadás kötelező vagy kerékpár út vége jelzőtábla van, ott a kerékpárt át kell tolnia a gyalogátkelőn. Ha a gyalogosok számára kijelölt szakasz mellett párhuzamosan kerékpáros átvezetés is van, illetve nincs ez a két jelzőtábla, ott áthaladhat a kerékpárt hajtva. Ilyenkor a kerékpárosnak van elsőbbsége, de áthaladás előtt mindig győződjön meg arról, hogy valóban megkapta azt.

– A kerékpár kötelező felszereltsége is örök téma.

– A kerékpáros közlekedésben is az egyik legfontosabb kívánalom a láthatóság. A kerékpárok kötelező felszereléséhez ezért tartoznak az elől fehér, hátul piros fényt adó, sötétben és tiszta időben is legalább 150 méter távolságról látható lámpák. A fényvisszaverő mellény használata lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén egyaránt kötelező.

– Kerékpár vagy segédmotoros kerékpár…

– Kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi a két kategória közötti különbség. A KRESZ értelmében a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és amit legfeljebb 300 watt teljesítményű motor segít. Azok a járművek, amelyek gépi meghajtással, valamint 300 watt-nál nagyobb teljesítményű benzinmotoros vagy elektromos üzemű motorral rendelkeznek, már segédmotoros kerékpároknak minősülnek. Ennél fogva nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a kerékpárokra. Vagyis kötelező a bukósisak, a biztosítás és a jogosítvány.

– Mi a céljuk az ellenőrzésekkel?

– Kollégáim városon belül és kívül addig végzik majd az ellenőrzéseket, amíg a kerékpárral okozott balesetek száma nem csökken érdemben. Célunk elsősorban a szabályok betartatása, mert a balesetek okozói között harmadik helyen állnak a kerékpárosok a gépjárművezetők és a motorkerékpárosok mögött a városban. A szabálytalankodókkal szemben a helyszínen intézkedő rendőr 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki, továbbá szabálysértési eljárást is kezdeményezhet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK