2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Keszthely város napja – ünnepi hangulattal

2019. június 03. hétfő, 19:07
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A keszthelyiek a május 29-től június 5-ig tartó városnapi programokkal is igazolni kívánják, hogy számukra fontos a kultúra, a hagyományok ápolása, az elődeink tisztelete. A móló bejárata mellett avatták fel a Magyar Mérnöki Kamara ajándékát, Béres János szobrászművész kőből és fémből készült interaktív alkotását, melyet a Festeticsek egykori hajója, a tó máig legnagyobb vitorláshajója: a Phoenix gálya ihletett.

A belvárosi helyszínek és a városi intézmények épületei a magyar kultúrát és a helyi tradíciókat ápoló rendezvények színterei voltak, a Balaton-parton pedig könnyűzenei fellépők szórakoztató koncertekkel gondoskodtak a nyüzsgő fesztiválhangulatról. Volt sakkbajnokság, több kiállításnyitó ünnepség, táncbemutató, koncert gyermekek és felnőttek számára és a helyiek ingyenes uszodalátogatást kaptak.

A színes és rendkívül változatos programkínálatban jól megfért egymás mellett a magyarságunk ezeréves múltját dicsőítő Szent Korona köré szervezett rendezvénycsokor, a Festeticsek öröksége előtt tisztelgő nemzetközi tanácskozás, az 1910-es éveket idéző városi sétasorozat, a Phoenix gályának emléket állító új köztéri alkotás felavatása, a közelmúltban előkerült, páratlanul gazdag zsidó kincsek múzeumi bemutatása, a Lengyel Köztársaság Keszthelyi konzulátusának avatása. Keszthely Város Napja idén egybeesett a Balaton Napjával. A szervezők ez alkalommal bohém, vidám programokkal készülve várták az érdeklődőket. Június első szombatján a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Kiss László esperes mutatott be ünnepi szentmisét, majd a Balaton Színház emeleti folyosóján megnyitották a Vajda János öregdiákok Egyesülete jubileumi kiállítását.

Az öregdiákok a Mozgás Házában megtartották közgyűlésüket is. A lengyel testvérvárosi küldöttség meghívásával tartott ünnepi képviselő-testületi ülés helyszíneként ezúttal a színháztermet jelölték ki, ahol a Keszthely Város Napja alkalmából polgármesterként tizenharmadik alkalommal Ruzsics Ferenc köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a világon két nemzet biztosan van, melyik sokat küzdött a túlélésért, s a szabadságért. Az egyik a lengyel, a másik a magyar. E küzdelmekben a két nemzet történelme az évezredek folyamán újra s újra összeforrt. Láthatjuk, hogy ma is e két nép vállvetve törekszik Európa asszimilálódó népeinek tengerében tisztán, egyenes gerinccel megmaradni nemzetnek.  Bejelentette, hogy nem indul immár negyedik alkalommal a polgármesteri tisztségért, s szülővárosáért végzett feladatait – amennyiben a választók is úgy akarják – az ősztől a megyei közgyűlésben fogja folytatni. A támogatóknak köszönetét tolmácsolva, az áldozatosság, lelkiismeretesség, tisztesség, alázat és hazafiság fontosságát hangsúlyozva, azt kívánta, hogy az utána következő vezetés is ugyanilyen lelkiséggel, szeretettel és önzetlen kitartással irányítsa ezt a várost.       

A magisztrátus véleményét összefoglaló Papp Péter azt emelte, ki, hogy örömmel vették a kastélymúzeum példaértékű munkáját, de utalt rá, a fejlesztéseknél figyelembe kell venni, hogy azok hosszútávon fenntarthatók legyenek működésükben és üzemeltetésükben is. A volt katonaság állami és önkormányzati területén ipari park létesülhetne, ami a város gazdasági élénkülését szolgálná. E helyen 5-10-20 éves távlatokban gondolkodva új kórház is épülhetne. Az ötletbörzén tanácskoztak a helyi kórház névadásáról, de egyelőre nem tették le voksukat egyetlen néhai gyógyító mellé sem.  A város közlekedése nem racionális, ezért forgalomtechnikai szempontból felülvizsgálatra szorul-mondta el. Szerintük be lehet vezetni olyan gépjármű forgalmat korlátozó közlekedési rendet is, ami csak a főszezonban lenne érvényes. A grémium úgy látta, hogy az állami sportberuházások felfutó időszakában, helyben nem ragadtak meg minden lehetőséget. Papp Péter arról is szólt, hogy itt az idő, hogy Keszthely régi, patinás szállodái végre feltámadjanak az enyészetükből.

Kitüntetésekkel ismerték el mindazok szakmai, közéleti tevékenységét, önzetlen és kimagasló munkáját, akik sokat tettek a város fejlődéséért, ismertségének és elismertségének fokozásáért. Dr. Cséby Géza részére a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozták. A kitüntetettet írót, költőt, szerkesztőt, műfordítót, nyugalmazott művelődési központ igazgatót március derekán Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzuljának nevezte ki.

A Nagyváthy Néptáncegyüttes a város érdekében kifejtett, példaértékű, magas színvonalú tevékenysége elismeréséül megkapta a „Keszthely Városért” kitüntető címet, amit dr. Bertalan Zoltán, a néptáncegyüttes művészeti vezetője vett át a jelenlegi tánckarvezetők, Hardi András és Hardiné Partics Edina kíséretében. A Pro Cultura Keszthely kitüntető címmel elismert együttes négy évvel ezelőtt felkerült a Keszthelyi Település Értéktárba is.

Pappné Beke Judit 2005-től igazgatója a keszthelyi városi könyvtárnak. Dinamizmusának, elkötelezettségének, szakmai hozzáértésének, jó szervező, irányító képességének köszönhetően az intézmény folyamatosan fejlődik, hozzájárulva nemcsak a város, hanem az egész térség kulturális életének gyarapodásához. A Fejér György Városi Könyvtár 2006-ban az Év Könyvtára, majd 2017-ben Zala megyében elsőként Minősített Könyvtár lett. Ő a „Keszthely Város Szolgálatáért” díjazásban részesült.

Ugyanezt az elismerést kapta a franciául, angolul, oroszul és németül is beszélő Szörényi Zoltán, aki 2008-tól a Vajda János Gimnázium igazgatója. A mintegy 450 diákot okító iskola letette voksát a minőségi oktatás, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás mellett. Ennek köszönhetően kimagasló az érdeklődés az intézmény iránt. Magas a túljelentkezés, a felsőfokú felvételi mutatók 80-90% felettiek. A tavalyi statisztikák alapján a gimnázium a 6 évfolyamos gimnáziumok országos rangsorában a 21. helyet szerezte meg. Az igazgató több évtizedes pedagógiai és iskolavezetői munkáját 2012-ben Magyar Arany Érdemkereszttel is elismerték.

A „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetetett Tóth Zoltán 2006-tól a mai napig a Keszthelyi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályán városüzemeltetési ügyintézőként látja el feladatait. Szaktudásának és munkájának köszönhetően jelentős eredmények születtek a városi úthálózat fejlesztésében és új kerékpárutak kialakításában. A közigazgatásban kifejtett közel 13 éves elismerésre méltó szakmai munkája, emberi magatartása, szociális érzékenysége, udvariassága alapján munkatársai és az ügyfelek körében is nagy megbecsülésnek örvend.

A „Keszthely Város Turizmusáért” kitüntető cím birtokosa idén Bubla Zoltán lett, aki több mint húsz évet dolgozott a helyi műszaki igazgatásban. Volt főelőadó, műszaki osztályvezető és városi főmérnök-főépítész, de magántervezőként is számos épületet tervezett. Település-, illetve területfejlesztési és turisztikai tervek megalapozásával, építészeti értékfelmérések sorozatával is foglalkozott. Majd egy évtizeden át a Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnökeként vívott ki tiszteletet, de hosszú évekig a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület elnöki tisztségét is betöltötte idei visszavonulásáig.

„Keszthely Város Egészségügyéért” díjat Czinderiné Farkas Magdolnának ítélték oda, aki 36 év óta a Keszthelyi Kórház dolgozója. Munkáját évtizedek óta nagy tudással, hozzáértéssel, együttérzéssel és lelkiismeretesen látja el, a betegek legnagyobb elégedettségére, de nagy szerepet játszik a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Keszthelyi szervezetében is.

A „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” elismerés Gulyás Józsefnét illette, aki a Keszthelyi Nevelési Tanácsadóban diagnosztikai és fejlesztő munkákat ellátva szerzett elismerést. Folyamatosan tanult, több mint két évtizeden keresztül volt az intézmény fejlesztőpedagógusa. Munkáját mindvégig nagyfokú hivatástudat jellemezte. Több száz család életében nyújtott hatékony, kimagasló szakmai segítséget munkája során.

A kitüntettek nevében dr. Cséby Géza mondott beszédet, aki főszereplője volt a következő városházi programnak is. A Fő téri épületben, dr. Jerzy Snopek nagykövet jelenlétében nyitották meg a Lengyel Köztársaság Keszthelyi Konzulátusát. Ruzsics Ferenc és dr. Horváth Teréz jegyző mellett a tiszteletbeli lengyel konzul: dr. Cséby Géza is beszélt a konzuli iroda jelentőségéről, amit Varga-Csikász Bence plébános áldott meg.

A móló bejárata mellett avatták fel a Magyar Mérnöki Kamara ajándékát, Béres János szobrászművész kőből és fémből készült interaktív alkotását, melyet a Festeticsek egykori hajója, a tó máig legnagyobb vitorláshajója: a Phoenix gálya ihletett. A szobor avatásán beszédet mondott Nagy Gyula, az országos, és Lékai Gyula Zoltán, a Zala megyei mérnöki kamara elnöke, a polgármester valamint Fa Nándor magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK