2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszer

2017. június 12. hétfő, 09:30
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
A 770. évforduló tiszteletére rendezett ünnepségen a város dísztermében fogadták a testvérvárosokból érkezett delegációkat, ahol Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket.

 Mint fogalmazott, az elmúlt évtizedekben kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert alakítottak ki, melynek során fontos testvérvárosi szálak kötődtek, megismerve egymás kultúráját, művészetét, gazdaságát, gasztronómiáját. „A barátság mellett összekötnek bennünket az örök európai értékek, egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése és a jövő közös építése iránti elkötelezettségünk” – fogalmazott a polgármester.

Testvérvárosi küldöttek köszöntötték Zalaegerszeget

Az ünnepségen részt vett dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára is köszöntötte a testvérvárosokból érkezőket és hangsúlyozta: különféle nyelvű és kultúrájú népek békében és egyre erősebb együttműködésben élnek egymás mellett Közép-Európában. „Felül tudunk emelkedni mindazon konfliktuson, amelyek 70 éve, vagy éppen száz éve emésztették a kontinenst.

Szólt a Modern Városok Programról, mely az önkormányzatok és a kormány szövetségét fejezi ki az európai élvonalba törekvő Magyarország víziójának jegyében. Kiemelte a Zalaegerszeggel kötött szerződés legfontosabb elemeit, megemlítve, hogy a „zászlóshajó” a 40 milliárd forintból megépülő járműipari tesztpálya, amely az egész ország helyzetét fogja alapvetően befolyásolni. Végül gratulált a 770 éves Zalaegerszeg sikereihez, és a testvérvárosokkal való kapcsolatokhoz.

dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkár

A delegációvezetők is köszöntötték Zalaegerszeg ünnepét. Így dr. Maria-Luise Mathiaschitz polgármester (Klagenfurt), Werner Arndt polgármester (Marl), Thomas Hüve, a Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület elnöke (Marl), Thomas Solinski alpolgármester (Krosno), Harald Trautman, a Kusel-Zalaegerszeg Baráti Kör elnöke (Kusel), Kalina Georgijeva jegyző (Dobrics), Horváth Ferenc alpolgármester (Lendva), Kovács Lajos Alpár önkormányzati képviselő (Marosvásárhely), Cseh Gábor, a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke (Marosvásárhely),    Babják Zoltán polgármester (Beregszász), Lázár Kiss Barna András polgármester (Barót) Tóth Sándor polgármester (Nyárádszereda) és dr. Hájos Zoltán polgármester (Dunaszerdahely.

A köszöntők után került sor Barót, Nyárádszereda és a felvidéki Dunaszerdahely városokkal a barátsági nyilatkozatok aláírására, melyet Zalaegerszeg részéről Balaicz Zoltán polgármester látott el kézjegyével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK