2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kormánydöntés a Mindszenty-központ megépítéséről

2019. december 17. kedd, 19:39
Szerző: V.Zs.; Fotó: Látványterv/ZalaMédia archív
Kormánydöntés értelmében idén 6 milliárd forint, jövőre pedig további 2 milliárd érkezik a Mindszenty Múzeum és Zarándokközpont megépítésére – hangzott el többek között az idei utolsó közgyűlés utáni sajtótájékoztatón.

Az idei év utolsó képviselőtestületi ülésén döntés született a városi tulajdonban lévő cégek vezetőinek újabb öt évre szóló kinevezéséről, és elfogadásra kerültek a gazdasági társaságok 2020 évi előzetes üzleti tervei. Változás történt az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. alapító okiratában, ugyanis a társaság cégneve megváltozik: a jövőben Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.-ként működik. Az ügyvezető változatlanul Bánhegyi Péter, aki vezetője a ZTE-SPORTSZOLG Kft-nek is.

Idei utolsó ülését tartotta a városi közgyűlés

A városi cégek további ügyvezetői: Pais Kornél (LÉSZ Kft.), Frauenhoffer Márta (Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft.), Aladi Gusztáv (Kontakt Nonprofit Kft.) Bauer Arnold (Zala-Müller Kft.), Horváth Márton (Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.), Oláh Gábor (Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.), Horváth István (Városgazdálkodási Kft.), Tompa Gábor (Kvártélyház Kft.), Kelemen Attila ( Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft.)

Díjtételekről is döntött a közgyűlés. A temetőkben a sírhelyek megváltása és újraváltási díja nem emelkedik. Úgyszintén változatlan marad a parkoló-bérletek ára, csupán a jegyeké emelkedik húsz forinttal. A közétkeztetés tíz százalékkal többe kerül a jövő évtől, az emelkedés az önkormányzatnak 47 millió forint többletet jelent. Az MMIK mögötti parkolóba szóló havi bérlet szintén emelkedik.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester szólt a 2019 évi költségvetés módosításáról. Mint fogalmazott, az év eleji 43 milliárdos főösszeg december közepén 54,2 milliárdra emelkedett.

A Mindszenty-központ látványterve

Bejelentette: a kormánydöntés értelmében idén 6 milliárd forint, jövőre pedig 2 milliárd érkezik a Mindszenty Múzeum és Zarándokközpont megépítésére. A projekt kikerült a Modern Városok Programból, állami beruházásban valósul meg.  Jövőre Magyarországon rendezik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melyen valószínű, hogy boldoggá avatják Mindszenty Józsefet. Ezért a projekt rövidesen indul és két évig tart majd az építkezés.  Így az erre a célra szánt és már a város számláján lévő 2,5 milliárd forint felszabadul. Ebből a pénzből szeretnék felújítani a Mária Magdolna templomot és beszerezni egy orgonát is, amit már régóta szeretnének a nagytemplomban. A lebontott Mérlegház helyreállítása, új ravatalozó a Göcseji Úti temetőben is szerepel a tervek között.

A polgármester beszámolt arról, hogy megalakult a landorhegyi és bazitai városrészben a településrészi önkormányzat és hogy a testület elfogadta az ÖKOVÁROS programot Zalaegerszeg klímavédelméért. Zalaegerszeg 15 éves útfelújítási programja is szerepelt az ülésen. Balaicz Zoltán elmondta, a városban 869 önkormányzati út és útszakasz van, a járdák, gyalogutak hossza 225 kilométer. A közút kezelésében lévő utak hossza 78 kilométer. Az útfelújítási program véglegesítése érdekében állapotfelmérést tartanak, és fontossági sorrendet állítanak fel. Ideális esetben először a közművek újulnak meg és ezt követően kerül sor a burkolat felújítására, aszfaltozásra, szegélyépítésre. Amennyiben csak burkolat felújítási munka történik, fennáll a kockázat, hogy közmű meghibásodása miatt a felújított burkolatot meg kell bontani. Hozzátette: az Európai Unió városi utak, járdák építését aszfaltozását a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban nem támogatta, így EU-s forrásokra nem számíthatott az önkormányzat, csak saját forrás áll rendelkezésre és esetleg állami pályázatok. Ezzel kell számolni a jövőben is. 

A közgyűlés döntött az Innovációs díj odaítéléséről: az újévi fogadáson az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és az Integrity Magánklinika Kft. veheti át az elismerést. A Kultúra Mecénása díjat a magyar kultúra napján az Inter-Tefu Kft. képviselője veheti át.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy december végéig a fizetőparkoló – övezetekben ingyenes lesz a parkolás 12 óra után azoknak, akik Egerszeg Kártyával rendelkeznek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK