2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korszerűsítik a Ganz-technikumot

2021. szeptember 17. péntek, 20:22
Szerző, fotó: Antal Lívia
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeinek megteremtését szolgálja a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes korszerűsítése – jelentette be dr. Palkovics László az intézményben.

 A védelmi ipari szakképzés feltételeit teremtik meg

Az innovációs és technológiai miniszter felidézte, hogy 2011-től a kormány döntésének megfelelően kezdődött meg az önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas tesztpálya építése Zalaegerszegen, vele együtt a piaci háttér megteremtése.  Emellett a felsőoktatás, a szakképzés, valamint az infrastruktúra fejlesztésébe fogtak. A tesztpálya számos új beruházást vonzott, így a Rheinmetall gyalogsági harcjárműveket előállító gyára is épül környezetében. Mint mondta, az épületek és a világszínvonalú eszközök semmit sem érnek, ha nincs hozzá megfelelően képzett munkaerő. Ezt kívánja biztosítani a 21. századi szakképző iskolák fejlesztési program, amelyben egy-egy szakképzési centrum modernizálására 5-10 milliárd közötti összeget szánnak az európai újjáépítési alapból. Ennek keretében valósul meg a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum teljes körű rekonstrukciója több mint 6,5 milliárd forintból. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a Rheinmetall gyárában várhatóan már 2023 januárjában kezdődik meg a termelés. A technikum korszerűsítésével a védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremtik meg.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, az ország olyan erős fejlődési spirálban van, hogy a tervezett 4 százalék helyett akár 7 százalék is lehet év végére a gazdasági növekedés. A Ganz-technikum fejlesztésére rátérve azt hangsúlyozta, hogy a szakképzés 21. századi körülményeinek megteremtését a járműipari tesztpálya, a harcjárműgyár és a Metrans logisztikai központjának építése is indokolja.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt emelte ki, hogy a város 2013 óta nem fenntartója az oktatási intézményeknek, mégis felelősséget érez felújításuk érdekében. Így már számos nevelési és oktatási intézmény újulhatott meg állami, uniós és saját forrásból. A megyeszékhelyen zajló gazdaságfejlesztési beruházások amellett, hogy új fejlődési pályára állítják a várost, szakképzett munkaerőt is igényelnek a képzőintézmények modernizálásával együtt. Ezt szolgálja a Ganz-technikum rekonstrukciója is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK