2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közgyűlés után: az ellenzék fellebbez

2018. február 08. csütörtök, 21:50
Szerző: -pet-
A csütörtöki rendkívüli közgyűlés miatt tartott rendkívüli közös sajtótájékoztatót Kiss Ferenc, az MSZP és Paksy Zoltán az LMP képviselője.

Az ellenzéki városatyák a kormányhivatal illetékes osztályához nyújtanak be fellebbezést amiatt, hogy a rendkívüli közgyűlés hatályon kívül helyezte az előző nap elfogadott „Az Elios Zrt.-hez kapcsolódó közvilágítási beruházások kapcsán született OLAF-jelentés kikérése” című határozatot.

 MSZP-LMP vélemény az OLAF-jelentés körüli döntésekről

Kiss Ferenc elmondta: a február 7-i ülésre Paksy Zoltánnal közösen nyújtottak be önálló napirendi pontként egy előterjesztést, melyben arra szerették volna kérni a polgármestert, hogy kérje ki a kormánytól az Elios Zrt. beruházásait vizsgáló OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentést. Mint ismert a hivatal súlyos szabálytalanságokat állapított meg az érintett cég 2011-2015-ös hazai közvilágítási beruházásaival kapcsolatban. A vállalkozás sok más városhoz hasonlóan Zalaegerszeg közvilágítását is modernizálta. Az 1 milliárd 135 millió forintos beruházást akkor az ellenzék is támogatta. A lámpatestek cseréje után azonban több probléma is akadt az utcai világítással, ami miatt többször tartottak sajtótájékoztatót.

Mivel az OLAF a közbeszerzések vizsgálata közben számos visszaélést tapasztalat, 34 esetből pedig 17-et kifejezetten súlyosnak ítélt, az ellenzéki képviselők arra lettek volna kíváncsiak, hogy Zalaegerszeg mennyiben érintett? Minden rendben volt -e vajon a szerződésekkel és a számlákkal, ezért indítványozták, hogy a polgármester kérje ki a jelentést. A közgyűlés a február 7-i ülésen 8-6 arányban el is fogadta a határozatot. Az ellenzéki képviselők szerint azért, mert a Fidesz-frakción belül is voltak olyanok, akik meggyőződésből támogatták az előterjesztést. Kiss Ferenc hozzátette: az örömük nem tartott sokáig, mert a Fidesz frakcióvezetője – arra hivatkozva, hogy „tévedésből nem akaratuknak megfelelően szavaztak” – másnapra rendkívüli közgyűlés összehívását kérte. Ezen pedig nem újratárgyalták, hanem hatályon kívül helyezték az előző nap megszavazott határozatot. Az ellenzéki képviselők szerint ez jogszabályellenes, ezért fellebbeznek.

Paksy Zoltán hozzátette: nem politikai okból adták be az előterjesztést, mindössze általános információkra voltak kíváncsiak maguk és a városban élők megnyugtatása érdekében. Bíztak benne, hogy a képviselők is meg akarják ismerni a jelentés tartalmát. Annál is inkább, mert a közvilágításra még mindig sok a panasz. Nem tudja, hogy mi történt a szavazáskor, és azt követően, de azt furcsának találja, hogy hat Fideszes képviselő is „rossz gombot nyomott”. Szerinte nyomás nehezedett a képviselőkre, ezért helyezték végül hatályon kívül az elfogadott határozatot. Úgy érzi, aki először velük szavazott, jól és lelkiismeretesen döntött.

A sajtótájékoztatón részt vett Keresztes Csaba, a DK helyi elnöke is. Elmondta: bár nem tagja a közgyűlésnek folyamatosan figyelemmel kíséri a közvilágítás körül zajló vitás helyzeteket. Szerinte a képviselőknek lett volna lehetőségük a szavazás után jelezni, hogy nem a megfelelő gombot nyomták meg, de ez nem történt meg. Azt pedig, hogy a rendkívüli közgyűlés hatályon kívül helyezte a határozatot nem tartja demokratikus lépésnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK