2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közösen az állatkínzások ellen

2019. március 12. kedd, 17:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az állatbántalmazások elleni hatékonyabb hatósági fellépés érdekében együttműködési megállapodás született a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület, valamint a nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület között.

Együttműködés az állatvédők és a rendőrség között

Dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője azt hangsúlyozta, hogy Európában nem megengedett magatartás az állatkínzás, ami a magyar büntetőjogban is bűncselekménynek számít. Az állatok védelme a legutóbbi időkig jócskán a civilekre maradt, ugyanakkor a rendőrségnek is kötelessége, hogy tegyen ennek érdekében. A megye két legnagyobb állatvédő szervezetével azért vették a kapcsolatot, hogy közösen tudjanak fellépni az állatkínzás, illetve a felelőtlen, gondatlan tartás ellen. Az együttműködés részeként közös képzéseket szerveznek, hiszen fontos cél az esetek minél előbbi felderítése, valamint a büntetőeljárások eredményes befejezése. Mint mondta, az állatkínzás naponta előforduló súlyos probléma, ahogy az illegális kutyatenyésztés is.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség egymás tevékenységét erősítendően először a Zalaerdő Zrt.-vel kötött megállapodást az orvvadászat és a fatolvajlás visszaszorítása érdekében. Ezt követte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségével való együttműködés, melynek keretében prevenciós előadásokat és rendezvényeket szerveznek.

Varga Károlyné, dr. Sipos Gyula és dr. Rumi Kriszta

Dr. Rumi Kriszta, a zalaegerszegi állatvédő egyesület nevében, míg a nagykanizsai élettér egyesület nevében Varga Károlyné fejezte ki köszönetét az együttműködésért. Mindkét elnök hangsúlyozta, hogy a szűkös anyagi lehetőségeik miatt nem tudják ellátni az állatmentés területén jelentkező valamennyi feladatot. Szakértelemmel sem rendelkeznek a tekintetben, hogy a büntetőeljárásokhoz szükséges lépéseket előkészítsék. Elhangzott, hogy ma Magyarországon 500 ezerre tehető a kóboran élő állatok száma. Az állatvédők mindent megtesznek, de egyelőre csak szélmalomharcnak tekinthető tevékenységük. A megyei rendőr-főkapitánysággal megkötött együttműködési megállapodásnak éppen az állatok jogainak védelme, valamint az állatkínzás elleni közös fellépés a jelentősége.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK