2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lassú nyitás, óvintézkedésekkel

2020. május 18. hétfő, 19:08
Közlemény
A Tourinform Iroda május 20-tól újra fogad ügyfeleket (maszk viselése kötelező, az irodában egyszerre 2 vendég tartózkodhat, padlójelöléssel jelzik a másfél méter távolságot, az ügyéltérben napi háromszor végeznek virucid fertőtlenítést, kézfertőtlenítőt helyeznek el a bejárathoz). A szabadtéri skanzen, a Göcseji Falumúzeum nyitása május 30-án várható, az első hetekben csoportokat, iskolás osztályokat még nem fogadnak, a falumúzeum területén pedig egyszerre csak 100 vendég tartózkodhat.

Tervezik továbbá a népszerű nyári táborok meghirdetését is, június 15-i kezdettel, az eddigi 25 fő helyett 15 fős csoportokkal, biztonsági óvintézkedésekkel) - adta hírül Facebook oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

Több intézmény is kinyit, az idei fesztiválok, rendezvények viszont elmaradnak

Illusztráció

A közlemény további részében többek között az olvasható: a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) szabadtéri kiállítása június 2-án nyit. Kötelező lesz a szájmaszk használata és tilos a tárgyakhoz nyúlni. A kiállítási csarnokok egyenlőre nem lesznek látogathatók.

A Városi Ügyfélszolgálati Iroda június 2-án nyit (addigra elkészülnek a plexi védőfalak, és a fertőtlenítő állványok, kötelező lesz maszkot viselni, illetve szabályozva lesz az egy időben bent tartózkodók száma és távolságtartása is).

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár elkezdte a fokozatos nyitás előkészületeit. A plexi védőfalakat megrendelték, kellő mennyiségű fertőtlenítőszerrel, gumikesztyűvel, maszkkal el vannak látva. Az előre elkészített könyvrendelésekkel fognak kezdeni, a visszaérkező könyvek karanténba kerülnek. Ha az ügyfélszolgálat nyithat, akkor a kölcsönzés lesz a következő lépés, de csak korlátozott módon, védőfelszerelésben, védőtávolságok betartásával, helybeni használat nélkül. Nyáron végig nyitva lesznek az intézmények, hiszen sokan maradnak itthon, akinek szükségük lesz a szabadidős tevékenységükhöz a könyvekre. Nyár közepétől talán már olvasótábort is tudnak tartani, akár szabadtéren, a Deák téren is, valamint a strandkönyvtár is újraindulhat.
A Zala Megyei Levéltár egyelőre nem tervezi kutatótermének és ügyfélszolgálati irodájának megnyitását. A kutatószolgálat és az ügyfélszolgálat változatlanul működik, de továbbra is csak telefonon és interneten érhető el.
Mivel a járvány és a gazdasági világválság miatt sokaknak nem valósulhat meg a belföldi és a külföldi nyaralása, a szabadságok felhasználása is másként alakult, ezért azon dolgoznak a kollégák az AquaCityben, hogy tudjanak látogatókat fogadni – betartva a szabadtéri strandokra előírt járványügyi szabályokat (annyian léphetnek be, hogy egy vendégre 20 négyzetméter terület jusson; sorban állók és napozók között másfél méteres távolság; nem üzemelhetnek szaunák, gőzkamrák, pezsgőmedencék/jacuzzik, valamint több élményelem sem).

A szabadtéri testedző sportparkok fertőtlenítése után a napokban végzünk mind a 83 köztéri játszótér fertőtlenítésével és a korábban leszerelt elemek visszahelyezésével is. Szintén újranyit a Széchenyi téri nyilvános illemhely a szükséges karbantartás után.

Részben a járványügyi helyzet, részben a tömeges rendezvények augusztus 15-ig élő tilalma, részben pedig a rendezvényekre szánt önkormányzati pénzügyi támogatások járványügyi védekezésre való átcsoportosítása és felhasználása miatt:
- Elmaradt május 1-2-3-án a Pálinka és Mangalica Majális
- Elmaradt május 8-9-10-én a Fazekas és Keramikus Találkozó és Fesztivál
- Elmaradt a Város Napjához kapcsolódó valamennyi ünnepség
- Elmarad a május 29-30-ra tervezett MOBIL szakkiállítás és konferencia
- Elmaradnak a trianoni békediktátum 100. évfordulójára tervezett programok zárttéri elemei
- Elmarad a június 12-13-14-re tervezett Street Food Weekend
- Elmarad a június 19-20-21-re tervezett Egerszeg Fesztivál
- Elmarad a június 26-27-re, illetve július 3-4-re tervezett Restart Fesztivál
- Elmarad az augusztus 9-re tervezett jótékonysági nap az AquaCityben
- A pénzügyi források járványügyi védekezésre és tesztelésre való átcsoportosítása és felhasználása miatt elmarad az augusztus 28-29-30-ra tervezett Vadpörkölt és Bor Fesztivál
- Sokkal szerényebb lesz az idei Egerszegi Advent (ugyancsak az arra szánt források átcsoportosítása és felhasználása miatt)
- Valamint nem lesz december 31-én és január 1-én városi szilveszter és városi újévköszöntő program és tűzijáték sem.

Járványügyi védekezésre eddig közel 110 millió forintot költöttünk el, melynek fedezete az idei évre tervezett városi programok, rendezvények, konferenciák, fesztiválok, és egyéb fejlesztések, felújítások elhagyása volt.
Szomorú, hogy pont az 1885-ös rendezett tanácsú várossá nyilvánítás 135 esztendős jubileumi évfordulójának évében, továbbá a ZTE megalapításának 100 éves és a trianoni békediktátum aláírásának 100 éves évfordulóján nem lesznek programok, fesztiválok, rendezvények és megemlékezések Zalaegerszegen, de az egészség védelme mindennél fontosabb!

Nyárra elkészül a város új költségvetése, amely már számol a járvány miatti gazdasági világválság súlyos következményeivel. Zalaegerszegen is zártak be üzletek, álltak le gyárak, szűntek meg munkahelyek, így az adóbevételek sajnos jóval kisebbek lesznek a vártnál: 280 millió forint a kieső gépjárműadó, 30 millió forint a kieső idegenforgalmi adó, százmilliós tétel a parkolás ingyenessége, az iparűzési adóbevétel kiesés pedig akár 1,5 milliárd forint is lehet. A teljes kiesés mértéke tehát elérheti a 2 milliárd forintot is. Az önkormányzat összes közhatalmi bevételét 6 milliárd forintra terveztük, ebből 2 milliárd forint kiesés rendkívül súlyos helyzetet okoz. Éppen ezért első körben töröltünk minden idei programot, rendezvényt, fesztivált, az ezekre szánt összegeket járványügyi védekezésre csoportosítottuk át (110 millió forint). Második körben az állami és az EU-s projekteken kívül leállítottunk és töröltünk minden önkormányzati forrásból tervezett felújítást, fejlesztést, beruházást, aszfaltozást, útépítést, kifizetést (ezzel egyelőre 750 millió forintot takarítottunk meg). Harmadik körben az új költségvetés tervezésénél a fő szempont az lesz, hogy a kötelező feladatokra jusson pénz (városüzemeltetés, valamint az 1269 dolgozót foglalkoztató önkormányzati intézményrendszer fenntartása, a bérek kifizetése: orvosi rendelők, ügyelet, bölcsődék, óvodák, idősotthonok, szociális intézmények, múzeum, falumúzeum, könyvtárak, színház, bábszínház, művelődési házak, stb. – ehhez nagyjából 4 milliárd forint fog kelleni, pont amennyi a 6 milliárdos eredetileg tervezett bevételből a 2 milliárdos kiesés után megmarad). Emiatt jelentősen beszűkülnek, sok esetben megszűnnek 2020-ban és 2021-ben a támogatási lehetőségeink (sportegyesületek, civil szervezetek, kulturális egyesületek, művészeti együttesek, rendezvények, stb.). Két nehéz és szűk esztendő elé nézünk - fogalmazott a polgármester.

Teljes bejegyés: https://www.facebook.com/balaicz.zoltan/posts/10221591579679581

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK