2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közlekedés: Látok és látszom

2016. november 02. szerda, 20:10
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A kivilágítatlan kerékpáros és gyalogos alig látszik a sötétben. A látni és látszani elv érvényesülése különösen az őszi-téli időszakban fontos a közúti közlekedésben, melyre szemléltető példákkal hívták fel a figyelmet a volt zalaegerszegi Petőfi-laktanyában, az esti órákban.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a polgárőrség által szervezett bemutatón többek között azt érzékeltették, hogy egy kivilágítatlan kerékpáros illetve egy sötét ruházatú gyalogos körülbelül 20 méterig látszik este az autó tompított fényszórójában. A haladó autó sebességéhez mérten ez a távolság nagyon csekély, pillanatok alatt megtörténhet a baj. A láthatóság szempontjából nagy segítség lehet a magunkkal vitt kerékpárlámpa vagy a mobiltelefon zseblámpa funkciója is.

Horváth László rendőr őrnagy, baleset-megelőzési főelőadó fokozott baleseti veszélynek nevezte azt a körülményt, amikor egy autó baloldali lámpája nem a működik. Ilyen esetekben a szemben jövő gépjárművezető előzésnél nyugodtan nézheti azt csak kerékpárosnak vagy motorkerékpárosnak.

A „Látni és Látszani Plusz” program éppen ezen okok miatt arra kívánja ösztönözni a közlekedőket, hogy időben készüljenek fel az őszi, téli körülmények közti közlekedésre. A kampány során a gépjárművezetők ingyenesen átvizsgáltathatják autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát a szakszervizekben, valamint ellenőriztethetik a látásukat a programhoz csatlakozott optikusoknál. Mindkét helyen igazoló lapot kapnak a megjelentek, ami egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet. A december 10-ig tartó kampány további részleteiről a www.latnieslatszani.hu honlapon is lehet tájékozódni.

Az országos akciót idén immár ötödik alkalommal szervezték meg, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívják a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára. E tekintetben jó, ha a gyalogosok és a kerékpárosok észben tartják, hogy a KRESZ előírja számukra a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használatát lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK