2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lelkükben, szívükben ápolók

2018. február 20. kedd, 18:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
A város dísztermében ünnepelte a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház a magyar ápolók napját február 19-én. A helyszínválasztással egyrészt tisztelegni kívántak az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulója valamint a kórház elődjét jelentő ispotály megalapításának ugyancsak 170 éves jubileumáról.

Éppen ezért fogadta munkatársait korabeli ruhában Bognárné Laposa Ilona és négy kísérője. Az ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy a zalaegerszegi kórház 12 ágyas ispitaként nyílt meg 1848-ban. A orvostudomány fejlődése új követelményeket támasztott, ezért 43 ággyal új kórházat létesítettek a jelenlegi helyén 1886-ban. 

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója az egészségügy napjainkbeli gyors változásáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy az ápolók munkája mai is a klasszikus értékek az empátia, a szeretet és a kedvesség az egyre bővülő szakmai tudás mellett.

Szabó Valéria, Bognárné Laposa Ilona, Marton Zoltánné, dr. Halász Gabriella, Szekér Tamás, Balaicz Zoltán polgármester,
dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, dr. Paizs Teréz, valamint Maár Andrea Zsófia.

A magyar ápolók napját 2014. február 19-e óta köszöntheti az egészségügyi szakdolgozók tábora. Kossuth Zsuzsanna születésnapját az Országgyűlés nyilvánította a magyar ápolók napjává, ezzel tisztelegve nagysága előtt. 201. születésnapja alkalmából dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos idézte fel életútját. Kossuth Zsuzsát Kossuth Lajos kormányzóvá választása után két nappal nevezte ki a Magyar Honvéd Csapatok országos főápolónőjévé. Fáradhatatlanul járta az országot, személyesen megtapasztalva, nincs elég ápolónő, az egészségügyi ellátás katasztrofális, kevés a kórház, rossz a felszereltségük. A helyzetet felmérve hatalmas szervezőmunkába kezdett, melynek köszönhetően 1849 nyarán 72 tábori kórház kezdte meg működését. Zsuzsanna ekkor már tüdőbetegségével küzdött, mégis személyesen ápolta a betegeket és vigasztalta őket. Nem tett különbséget magyar honvéd és ellenséges osztrák katona között.

 „Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem” – idézte New York-i száműzetésében írt gondolatait, kiemelve azt, hogy a mai ápolók is ilyen érzésekkel végzik nap mint nap nemes feladatukat. Hivatástudatukat a munkaidő után is hordozzák lelkükben és szívükben.

A rendezvényen Dezse Krisztina, az I-es belgyógyászat ápolója népdalcsokrot adott elő, amit a kitüntetések átadása követett. Kossuth Zsuzsa emléklapban részesült Maár Andrea Zsófia gyermekszakápoló, sürgősségi szakápoló, a gyermekintenzív dolgozója, Marton Zoltánné, a mikrobiológiai labor vezető asszisztense és dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, az ortopédia vezető ápolója. A MESZK Zala Megyei Területi Szervezete Szabó Valériának, a szemészet egyetemi okleveles ápolójának ítélte oda az Év oktatója díjat, a Magyar Ápolási Egyesület elismerő díszoklevelét pedig Szekér Tamás, az ápolási osztály vezetője vehette át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK