2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti lendületben

2022. december 13. kedd, 14:43
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az év utolsó hónapja kicsit számvetés is. Több mint húsz saját projektünk volt és van folyamatban ebben az évben, ezek legtöbbje a TOP és a VP6 meghirdetésűekhez kapcsolódott. A költségvetésünkben ez mintegy 2 milliárd 660 millió forint pályázati támogatást jelentett ebben az esztendőben. A legjelentősebb, korábban indult és idén befejezett beruházások megközelítették az egy milliárd forintot, mint a „Lenti Zöld város kialakítása”, vagy a „Geotermikus fűtési rendszer kialakítása Lenti közintézményeiben”, összegezte az évet Horváth László, Lenti polgármestere.

Fejlesztések a városban és  gyóygfürdőben

Vigh László országgyűlési képviselő és Horváth László polgármester a megépült kerékpárúton

– A Lenti–Lentikápolna közötti kerékpárút felújítása is elkészült, megvalósult a Vörösmarty-iskola főzőkonyhájának konyhatechnológiai felújítása és kapacitásbővítése. Sikeresen átadtuk a Bánffy utcában mintegy 120 millió forintból megvalósult belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert. Jelenleg is folynak a munkálatok: megújul a Lenti–Rédics közötti kerékpárút, a Bánffy úti járda egy szakasza. Nemrég fejeztük be Lentihegyen a Törökerdő út felújítását is – sorolta a fejlesztéseket a polgármester.

– Milyen városmodernizációs pályázati források megszerzését célozzák meg a következő évben?
– Fontos stratégiai dokumentumok elkészítése történt meg, elkészült a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiánk, a Városfejlesztési Programtervünk, az Integrált Településfejlesztési Stratégia és a Környezetvédelmi program is. Ezek a dokumentumok tartalmazzák a város fejlesztési terveit, irányait, előfeltételei a következő időszak pályázatain való részvételnek. Elsősorban a TOP Plusz forrásait célozzuk majd meg, konkrét tervekkel rendelkezünk a támogatások felhasználására.

A Vörösmarty-iskola konyhája

– A gyógy- és termálfürdők brutális energiaigényű intézmények. Hogyan képes Lenti fürdője felülemelkedni a rezsiválságon?
– A végleges megoldást mindenképpen a megújuló energia helyi lehetőségeinek kihasználása jelenti: a termálvíz fűtési célú hasznosítása a közintézményeknél megtörtént, a létesítmények elektromos áram igényének kielégítésére napelemes rendszer kialakítását tervezzük.

– Milyen megvalósítási fázisban vannak a határokon átnyúló nemzetközi projektek?
– Van közös, határon átnyúló pályázatunk E&C Toolbox címmel energia–klímavédelem témakörben az osztrák Weiz városával, illetve a „Cross Cultural Tool Kit” kulturális együttműködés területét fejlesztő a horvát testvérvárosunkkal Muraszerdahellyel, de valósítottunk meg projektet „Lenti és Lendva testvértelepülések között közös programok határon innen és túl” címmel.

– Hogyan fejlődtek a városhoz tartozó településrészek?
– Az elmúlt időszakban a közlekedési infrastruktúra és a csapadékvíz rendszer fejlesztése volt a cél, nemrég indítottuk a „Játszóterek kialakítása Lentiben” című VP6-os projektünket, melynek keretében három városrészbe telepítünk játszótereket.

Oxigénterápia gyógyfürdőben

– A Balance Hotel, Zala megye egyik legújabb négy csillagos modern szállodája talpon tudott maradni a nehéz időkben?
– A pandémia után komoly marketingmunkát jelentett a talpon maradás. A Gyógyfürdő 2,4 milliárd forintos pályázatának megvalósításával befejeződtek a fürdő belső tereinek, a fogadótérnek és a vendéglátó egységnek a felújítási munkálatai, nemrég került átadásra az az egészségturisztikai fejlesztés, ahol újonnan kialakított 1300 négyzetméter gyógyászati területen 19 terápiás egységben több mint száz hagyományos és új kezelés – köztük az országban egyedülálló hiperbár oxigénterápiás kamra vehető igénybe. A hotel és a fürdő várja a gyógyulni, felüdülni szándékozókat itthonról és külföldről egyaránt.

– Milyen adventi programok és egyéb rendezvények csalogatják a vendégeket a hónap második felében?
– Az energiaválság Lentit is érinti, így a díszkivilágítás is szerényebb a korábbi évekénél, de működik a művelődési központ és a könyvtár. A város legfiatalabbjaival és szüleikkel együtt köszöntöttük a Mikulást. Minden városrészünkben és Lentiben is lesznek adventi rendezvények, koncertek. Idén is megtartjuk az idősek karácsonyát, ahol szerény ajándékot kapnak a szépkorúak.

– Milyen sportsikerek vitték Lenti jó hírét az utolsó negyedévben?
– Több sikeres rendezvényünk volt, ezúttal mi rendeztük a hagyományos négy város labdarúgó tornáját, júniusban több mint háromszázan vettek részt a 24 órás kerékpáros maratonon. A legnagyobb siker azonban a létesítmények fejlesztéséhez kapcsolódik, a tavasszal átadott Gódorné Nagy Marianna Kézilabda Munkacsarnok immár lehetővé teszi a játékszabályoknak megfelelő feltételek biztosításával a hazai mérkőzések megtartását. Az úszók a fürdő felújításának ideje alatt más településre jártak edzeni, ami komoly terhet jelentett a szakosztálynak, ők is visszatérhettek a hazai medencébe. Mindkét sportágban szép eredményeket érnek el az utánpótlás korú versenyzők. Az NB-III. Nyugati csoportjában szereplő Termál Teke Klub Sportegyesületünk első helyezést ért el a bajnokságban. Karácsony a rászorulók segítéséhez is kapcsolódik. Karácsony közeledtével nagyobb mértékben figyelünk az idősek korosztályára. Kapnak támogatást az aranykorúak, vagy a rossz szociális helyzetben élők. A rossz szociális helyzetben lévőknek az önkormányzat a rendeletében szereplő támogatási formákat biztosítja. Komoly igény van a tüzelőre és a lakásfenntartási támogatásra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK