2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti aktív lendületben

2021. március 24. szerda, 16:49
szerző: Nemes Norbert
A legmagasabb létszám 46 elkülönített és 172 megfigyelt volt december 10-én, a legjobb adat idén február 12-én volt, ekkor sem elkülönített, sem járványügyi megfigyelt nem volt. A helyzetről hetente adok tájékoztatást a Lenti Városi Televíziónak, amely az egyik közösségi oldalon megtekinthető. A központi rendelkezéseken túlmenően külön korlátozó intézkedésekre nem volt szükség, a lakosság fegyelmezetten betartja az előírásokat. Jelenleg a bölcsődénk üzemel, az óvodában ügyeletet biztosítunk, ugyancsak biztosítjuk a gyermekétkeztetés szolgáltatást. Bár az oltási hajlandóságról statisztikai információ nem áll rendelkezésre, a háziorvosi körzeteinkben zavartalanul, tervszerűen folyik a védőoltások beadása a behívott lenti polgároknak. A megyei oltóponton is rendben folyt a behívottak oltása – foglalta össze Lenti pandémia-helyzetét Horváth László polgármester, akitől elöljáróban a település költségvetéséről érdeklődtünk.

Az elektromos gépjármű telephelyi átvétele Zalaegerszegen, Karsai Attila Nissan értékesítő és Horváth László polgármester

– Mint minden más településnek, Lentinek is vállalni kellett a védekezéssel járó terheket. Eddigi adóbevételeink egy részére már nem számíthatunk. Költségvetésünket úgy állítottuk össze, hogy a járvány kezelése és a kötelezően ellátandó feladataink megvalósítása maradéktalanul teljesülhessenek és ütemezetten tudjuk folytatni projektjeink megvalósítását is. Kevesebb jut rendezvényekre, a civilszervezetek támogatására, egyéb kiadványokra. Intézményeink partnerek voltak egy takarékos, de működésüket korrekten biztosító költségvetés megalkotásában. Bízunk abban, hogy saját bevételeink teljesíthetők lesznek, ehhez a járványveszély mielőbbi elmúlására lesz szükség.

– Március elejétől építkezési korlátokkal vették körbe a gyógyfürdő téli bejáratát. Milyen projekt startol itt?
– A Lenti Gyógyfürdő és Szent György Energia park az elmúlt években megvalósult fejlesztéseinek köszönhetően több komponensű megújuláson és minőség emelkedésen ment keresztül, melynek folytatásaként a színvonal további fejlesztését tűztük ki célul, hogy hosszú távú versenyképességünket növelhessük. A mintegy 2,5 milliárdos projekt kertében megtörténik a gyógyászati részleg felújítása és bővítése, a belső terek esztétikai, gépészeti megújítása, a főbejárat továbbá az étterem korszerűsítése, növekedni fog a gyógyvízhez kapcsolódó gyógyászati szolgáltatások és kezeléstípusok száma. Országosan egyedülálló oxigénterápiás kamra kialakítására is sor kerül, de korszerűsítjük a fedett medence teret valamint a kiszolgáló helyiségeket.

– Az önkormányzat új elektromos autók beszerzését kezdeményezte. Milyen forrásból?
– Településünkön már két helyszínen, a Gyógyfürdőnél és a vállalkozói inkubátorház melletti parkolóban is van már lehetőség elektromos járművek töltésére. Fontosnak tartjuk a megújuló energiák alkalmazását, az elektromobilitás népszerűsítését. A felújított inkubátorház átadó ünnepségén Palkovics László miniszter ösztönzött bennünket arra, hogy élve egy egyedi pályázati lehetőséggel, kérjünk két elektromos jármű beszerzésére, vissza nem térítendő támogatást – melyet azóta meg is kaptunk. A járműveket egy már időközben lebonyolított közbeszerzési eljárás keretében szereztük be. Elsőként egy ötszemélyes személygépkocsit vehettem át a nyertes cég telephelyén. A hétszemélyes egyterű elektromos jármű pedig várhatóan a második félév elején érkezik. Terveink szerint a járművek az önkormányzati munkát és közösségi tevékenységeinket egyaránt szolgálják majd.

– Hogy állnak az egymilliárdos „Zöldváros” projekt egyes fejlesztési elemeinek kivitelezésével?
– A ”Zöldváros” projektünk elemei közül elkészült a parkoló, folynak a Táncsics út felújításával kapcsolatos munkálatok. A fürdő északkeleti részén készülnek a komfortpont elemei, látványosan haladnak a játszótér és a sportpályák beruházásának különféle munkafolyamatai.  

– Lesz-e felújítás Lenti oktatási és nevelési intézményeiben?
– Jelenleg is zajlanak a Vörösmarty Mihály Általános Iskola felújítási munkálatai. Az egész épületrendszer külső és belső felújítása fog megvalósulni a következő tanév kezdetére, mintegy 1,9 milliárd forint értékben. A beruházás idejére az intézménynek át kellett szervezni a munkarendjét, így a terveknek megfelelően a kivitelező már januárban birtokba vehette az épület nyugati részét és a külső területeket. Mivel jelenleg online oktatás zajlik, a kivitelezőnek lehetősége van bizonyos munkanemek korábban történő megvalósítására is. Megvalósul a közösségi terek, az oktatáshoz szükséges termek, speciális eszközök fejlesztése, az épület teljes hőszigetelést kap, megtörténik a tető vízszigetelése, akadálymentesítésre és lift beépítésére is sor kerül.

– A lentikápolnai férfiak megmutatták, hogy járvány ide, pandémia oda, a nőnap okos védekezéssel, de megtartható.
– A városrész többször is szép példáját adta közösségei megbecsülésének. A „fiúk” idén a járványhelyzet ideje alatt nem tarthatták meg szokásos nagyhatású műsorukat, így hát egyenként köszöntötték virággal a városrész hölgyeit. Velünk együtt ők is várják már a megszokott találkozásokat a városrész kultúrházában.

 A Zöld Város projektben megvalósuló Kortárs Közpark

– Két éve telepítettek a város több pontjára köztérfigyelő kamerákat. Volt-e értelme a felszerelésüknek?
– Hatásuk a szelektívgyűjtő szigetek rendjére egyértelműen pozitív. A rendőrséggel, a polgárőrséggel és a hulladékkezelő cégekkel együtt továbbra is azon munkálkodunk, hogy parkjaink, közösségi tereink, lakóhelyünk környéke továbbra is tiszta, ápolt és rendezett legyen – ebben továbbra is számítunk a lakosság aktív, segítő, környezettudatos együttműködésére.

– A tervek szerint épül a kézilabda munkacsarnok?
– A beruházó BMSK Zrt. közlése alapján az energetikai előírásokból adódó áttervezés miatt mintegy 3-4 hónapos késés van az eredeti ütemezéshez képest. Jelenleg a külső falazatok készülnek, hamarosan várható az előre gyártott tetőszerkezeti elemek érkezése és beépítése.

– Az első negyedévben milyen pályázati lehetőségeket igyekeztek megragadni?
– A TOP lehetőségeit kihasználva nyújtottuk be hazai forrásokból megvalósítható közlekedési és infrastrukturális pályázatokra az anyagainkat, az elmúlt hónapban indítottunk két horvát–magyar pályázatot „Energie Tour” és ”Cross Culture Tool Kit” címmel. Folytatjuk a 24 város kooperációban kialakított osztrák kapcsolatokra épülő pályázati kooperációt: E&C Tool Box néven, a megújuló energia és a klímastratégia alakításának területén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK