2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti folyamatos lelkesedéssel

2017. január 15. vasárnap, 18:06
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Tevékeny összefogásra buzdított és tetterős együttműködést kért a település polgáraitól az ezúttal is zsúfolásig megtelt művelődési központ színháztermében mondott ünnepi köszöntőjében Horváth László, Lenti polgármestere a közelmúltbeli városnapi ünnepségen.

Ugyanezen gondolatok jegyében szólt a hívekhez Köbli Tamás plébános is. Ő ugyancsak az összefogás jelenőségét, egymás támogatását állította példának a Szent Mihály-templomban bemutatott ünnepi szentmise alkalmával. A folyamatos modernizáláson áteső település várossá nyilvánításának 38. évfordulója alkalmából meghitt, méltóságteljes ünnepséget tartottak. A Művelődési Központ Templom téri színháztermében rendezett ünnepi kulturális műsorban a Boglya Népzenei Együttes lépett fel. A program a városnapi kitüntetések átadásával folytatódott, majd este a rendezvénytéren tűzijátékkal emlékeztek meg Lenti várossá nyilvánításának 38. évfordulójáról.

Horváth László polgármester az ünneplők köszöntése után, a hátrahagyott esztendő jelentősebb mozzanatait, történéseit szedte csokorba. Különös hangsúllyal tett említést a város jelenére és jövőjére mindenképp jelentős hatást gyakorló hotelberuházásról: a Termálfürdő mellett felavatott, közel száz szobás, négycsillagos, 3,3 milliárd forint összértékű gyógyszállodáról és az ehhez kapcsolódó fedett élményrészleg felavatásáról. A régió legkiemeltebb, legmarkánsabb beruházását még Kövér László házelnök adta át a közelmúltban. A hotel kedvező hatással lesz a termálturizmusra, a helyi szolgáltatások fejlődésére, a vásárlóerő növelésére, a munkaerő-piacra és a város egészére.

Horváth László kiemelte: feladatokkal és eredményekkel teli óévet hagytunk magunk mögött, a 2016-os eredményes év volt: kiegyensúlyozottan működött a város, a kötelező és önként vállalt feladatainkat megoldottuk, gazdálkodásunk stabil volt. Lenti megkapta a gyógyhelyminősítést is, mely jelentős előrelépést tesz lehetővé az idegenforgalom, a turizmus, a vendéglátás terén. Elnyertük az Idősbarát Település rangot, az Év Kerékpárosbarát Települése kitüntető címet, a Virágos Magyarországért Országos Környezetszépítő verseny kaposvári eredményhirdetésén vettem át „Az év települése” címről szóló oklevelet.

Horváth László ezután szót ejtett egyebek mellett a jövőben megvalósítandó fejlesztésekről, tervekről, illetve köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a helyi célok megvalósításához. „Benyújtottuk a következő időszak fejlesztéssel, modernizálással összefüggő pályázatait, elkészültek a tervek, a megvalósíthatósági tanulmányok. Reméljük, hogy az új évben is sokat tehetünk Lenti fejlődéséért. Még 2015 végén mintegy 630 millió forintértékben valósultak meg épületenergetikai beruházások a Gönczi Ferenc Gimnázium, a Napközi Otthonos Óvoda Vörösmarty utcai telephelye, a Bölcsőde és az Arany János Iskola vonatkozásában. Kész tervekkel rendelkezünk a patinás Vörösmarty Általános Iskola és tornaterme felújításához. Bízunk benne, hogy ez a körzetközponti intézmény is megújulhat majd.”

A polgármester köszöntőjét követően dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára mondta el ünnepi gondolatait.

- Bár Lenti területét és lélekszámát tekintve nem minősül nagynak, de adottságainak és infrastruktúrájának köszönhetően rendelkezik mindazokkal az értékekkel, ami a biztonságos és kiegyensúlyozott üzleti élethez szükséges. Lenti városa folyamatos tettrekészséggel és lelkesedéssel segíti a település virágzását. Lakói pedig áldozatos tevékenységükkel szolgálják a közösség továbbfejlesztését. Egy város, régió az ott élők ereje és tenni akarása által fejlődik – húzta alá.

Azok a térségek képesek sikeresek, lenni, ahol az identitástudat, a térségért való tenni akarás meghatározza a generációk gondolkodását, az idősekét és a fiatalokét egyaránt. Az elmúlt években, Lentiben több iskola külsőleg és belsőleg is megújult, modern eszközök és kiváló pedagógusok segítik a tanulók fejlődését. A fejlett technikai megoldások, s az épületek energetikai korszerűsítésének köszönhetően egyre jobb körülmények között tanulhatnak a diákok. Mindezek az oktatás színvonalának erősítését szolgálva erősen hatnak a fiatalok, a családot alapítók helyben maradására is.

Az oktatás helyi létének kulcsszerepe van egy település fejlődésében és a lakosság megtartó képességében. Fontos, hogy a diákok megfelelő tudást és szakmát szerezhessenek, amely a későbbiekben is hozzájárulnak a térségi és városi sikerekhez. A kormány által a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás területén végrehajtott új konstrukciók, a stratégiai megfontolások mindezt a célt szolgálják. Lenti folyamatos lelkesedéssel segíti a település virágzását, lakói pedig áldozatos tevékenységükkel szolgálják a közösség továbbfejlesztését.

A köszöntők után átadták a városnapi elismeréseket. Az önkormányzat által alapított díjakat azok kapták, akik munkásságukkal jelentős mértékben hozzájárultak a város jó hírnevének megtartásához. Azokat jutalmazták, akik tevékenységükkel értéket közvetítettek és adtak át a település lakói és közösségei számára.

A város közszolgálatáért díjat kapott Garai Istvánné, a lenti járási hivatal volt irodavezetője. Oktatásáért díjban részesült Pusztainé Sebők Lívia, az Arany János Általános Iskola és AMI intézményegység vezetője és Szabóné Zakó Krisztina, a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója. A város ifjúsági sportjáért díjat kapott Hara Henriett túravezető, közösségi életéért díjat Farkas Gyula, a Leko Kft. munkatársa.

A Lenti város egészségügyéért díjat Kámán Lászlóné felnőtt- és foglalkozásegészségügyi szakápoló, a szociális gondoskodásért és gyermekvédelemért díjat Véginé Szabó Ida, a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ szociális gondozója vehette át, míg Kiss Marcell, a Lenti Városgazdálkodási Kft. kertészeti ágazatának vezetője Lenti város környezetvédelméért díjban részesült A kitüntettek nevében Szabóné Zakó Krisztina mondott köszönetet.

Az ünnepséget záró állófogadás alkalmával, a kitüntetetteknek elismerését tolmácsolva Vigh László országgyűlési képviselő értékelte a város idei eredményeit, a megvalósult beruházásokat. Jelezte: egy decemberi kormánydöntés értelmében Lenti félmilliárd forint turisztikai célokra fordítható támogatást nyert el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK