2024.05.22., szerda - Júlia, RitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lerakták a Boldogasszony-kápolna alapkövét

2018. július 18. szerda, 18:07
Szerző: -pet-; Fotó: pP
2009-ben készítette el Makovecz Imre Kossuth-díjas építész annak a kápolnának a vázlattervét, melynek alapkövét ma délután helyezték el a Gébárti-tó közelében. Az ötlet, hogy a Boldogasszony tiszteletére kápolna létesüljön a tóparton, dr. Buksa Ildikó pszichiátertől származik. Aki annak idején fel is kereste elképzelésével a neves építészt.

Mivel Makovecz Imre 2011-ben elhunyt, sokáig úgy látszott, hogy csak terv marad a Gébárti-tó alatti domboldalra megálmodott kápolna. Közös összefogás eredményeképpen azonban most mégis megvalósulhat a beruházás – fogalmazott az alapkőletételen Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta: az építész csak skicceket, látványterveket hagyott hátra, így szükség volt arra is, hogy valaki elkészítse a tényleges kiviteli terveket. Ez Fülöp Tibor és csapata munkáját dicséri.

Makovecz Imre vázlattervei alapján épül fel

Ünnepélyesen letették a 68 négyzetméteres kápolna alapkövét

A fiatal építész volt a kezdeményezője és szervezője a Héttorony Fesztiválnak is, amelynek legfőbb célja Makovecz-hagyatékának és szellemiségének megőrzése, népszerűsítése. A kápolnáról készült első látványterveket néhány évvel ezelőtt a fesztivál keretében mutatták be először.

A Boldogasszony-kápolna építését az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban 60 millió forinttal, 2017-ben pedig további 40 millió forinttal támogatta. Ez az összeg több magánszemély és vállalkozó adományával is kiegészül. Így hamarosan megindulhat az építkezés a tóparton. A kápolna 68 négyzetméter alapterületű, ovális, egyterű épület lesz, dongaboltozatra emlékeztető formai megoldással.

Fekete György 1 millió forintot adományozott a kápolna felépítésére

Fülöp Tibor építész hozzátette: maga az oltár, vagyis a templom belseje már a külső szemlélő számára is a központi eleme lesz az épületnek. Ide egy díszes lépcsősor vezet majd fel, a kápolnatérbe belépve pedig a fák lombkoronájára emlékeztető szerkezeti megoldásokkal találkozhat a betérő.
A tervezők és az ötletgazdák remélik, hogy egy közkedvelt szakrális hellyé válik majd az ökumenikus kápolna.

Vigh László, Balaicz Zoltán, Fekete György és dr. Sifter Rózsa a támogatókkal valamint a kápolna tervezőjével

Az alapkőletételen jelen volt Vigh László országgyűlési képviselő és Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, a város díszpolgára is, akik szintén üdvözölték a kápolna megépítését. A ceremónia részeként Balaicz Zoltán emléklapot adott át Fülöp Tibor építésznek a kiviteli tervek elkészítéséért, valamint a jelen lévő segítőknek, támogatóknak: így dr. Buksa Ildikónak, Fekete Györgynek, továbbá Dóra János, és Horváth Tihamér vállalkozóknak. Az alapkő letétele előtt a kápolna területét Stróber László apátplébános áldotta meg.

Stróber László plébános áldotta meg a területet

Az eseményen elhangzott: az imahely jól kiegészíti majd a város vallási és turisztikai attrakcióit, illetve szervesen kapcsolódhat a folyamatban lévő idegenforgalmi fejlesztésekhez is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK