2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lezárult a Gébárti-tó és környékének fejlesztését célzó projekt

2023. december 01. péntek, 16:33
Szerző: ZalaMédia
„A Gébárti-tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása” című, TOP-6.3.2-15-ZL1-2016-00002 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A 399,88 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével a tó körbejárhatóvá vált, zöld területek újultak meg, játszótér készült.

Körbejárható lett a tó, sétányok, tanösvények is létesültek

Gazdasági elemként csónakkölcsönző és vizesblokk épült. Új pontonhíd létesült a tó keleti, illetve nyugati ágán. A kivitelezés részét képezte a pihenőstég és a csónakkölcsönző stég elkészítése is.

A projekt célja a Gébárti-tó környezetének fejlesztése, a zöldfelületek megújítása, a tó körbejárhatóságának megteremtése, aktív rekreációs zóna kialakítása, fejlesztése volt.

A Gébárti-tó a város északi részén helyezkedik el, Andráshida, Neszele és Ságod városrészek ölelésében. A jóléti víztározót az 1970-es években alakították ki két patak felduzzasztásával. Ugyan a tó és környezete minden évszakban nagyon kedvelt a városiak körében, fejlesztése több szempontból is indokolttá vált. A tó korábban nem volt körbejárható, gyalogútjait megette az idő, a zöldfelületek megújítása elodázhatatlan feladat volt, rekreációs funkcióját infrastruktúra hiányában nehezen töltötte be.

Elsőként a gát déli oldalán található játszótér és tó körüli sétány készült el, tanösvény létrehozásával, parkszerűséget hangsúlyozó utcabútorok, esőbeállók telepítésével.
A Boldogasszony Kápolnától északra, a tó délkeleti felén csónakkölcsönző létesült, amelyhez férfi, női és akadálymentes vizesblokk is tartozik.

Utolsó beruházási elemként a tó mindkét ágán pontonhíd került kialakításra – így vált teljessé a körbejárhatóság – ezeken felül elkészült a keleti ágon egy csónakkölcsönző  stég, a nyugati ágon pedig egy pihenőstég.

A kivitelezéseken túl partnerségi és szoft programok képezték még a projekt részé

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK