2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Magyar Mise az ünnep előestéjén

2023. augusztus 20. vasárnap, 16:57
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A csácsi Szent István szobornál az államalapítás ünnepének előestéjén a kenyér megáldását és felszelését követően Tolcsvay László-Tolcsvay Béla: Magyar Mise című rockoratóriuma hangzott el.

Kenyéráldás és rockoratórium Csácsban

2000 óta áll a város keleti kapujában a Szent István dombon, államalapító királyunk szobra. A csácsi közösség azóta itt ünnepli az államalapítás napját, mely nemcsak nemzeti és állami ünnep, hanem a katolikus egyház egyik főünnepe is. Ehhez nagyon jól illő kulturális programot választottak, a Magyar Mise rockoratórium előadásával. 

A köszöntést Herkliné Ebedli Gyöngyi, településrészi képviselő, az est háziasszonya kezdte. Utalt arra, miközben napjainkban az interneten keresztüli néhány másodperces kapcsolattartás korában nem könnyű még egy kisebb közösség életét sem megszervezni, nehéz elképzelni, mekkora feladat lehetett egy államot megalapítani, irányítani, abban az időszakban, amikor a levelek és hírek napok alatt értek csak el futárral a címzetthez. 

- Át tudjuk-e érezni ennek az ünnepnek a lényegé, valódi súlyát, máig tartó üzenetét? Az 1000 évvel ezelőtti országalapítás, törvényalkotás nagy erőfeszítést igényelt. Miközben a kis helyi közösségünk megszervezése is gyakran nagy munkát jelent. De 2000 óta minden esztendőben itt a Szent István szobor lábánál gyűlünk össze, hogy együtt éljük át az ünnepet, egy különleges élményt, mely lelket melengető érzést nyújt – mondta az önkormányzati képviselő.

Az előesti ünnepséget üdvözölte V. Németh Zsolt államtitkár, a magyar életmód és nemzeti értékeinkért felelős miniszterelnöki biztos. 

- Magasztos az előestén tartott áldás, a gesztus emeli az ünnepet. A hitre, reményre akkora szükség van, mint a kenyérre. István király hitében gyökerezett a bátorsága. A tiszta jogállamiság volt a hite. Nem mondta meg senki, hogy mit kellene tenni. Az időnkénti elveszettség érzés mindenkire jellemző, amikor kapaszkodók egész sorára van szükség a közösségben. Ilyen reményt adó, egyszerű, hála teli rítus amíg a búzából kenyér lesz. A mag elvetése, a tészta dagasztása, a kelesztés ideje, közben imára kulcsolódik a kéz, a folyamatot átadjuk a teremtőnek. De az éteri mellett a földi is fontos. Ne csak szép legyen a kenyér, hanem tápláló, saját kovásszal. A magyar államnak mi lehet a kovásza? Ezt már nehezebb megmondani. A nemzeti értékek, a hősök, a rigmusok, földjeink, folyóink, vármegyéink, népmeséink, népdalaink. De mint minden kovászt, ezt is táplálni kell, gondolatokkal, tettekkel – fogalmazott.

Furján Gellért plébános áldotta meg a kenyeret, majd a jelenlévő városvezetők szegték azt meg, többek között Sifter Rózsa főispán, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán polgármester. 

A Magyar Misében szólót énekelt Sáfár Mónika, Dobos László, Tolcsvay László és Tóth József. A Rotunda Énekegyüttest és a Harmónia Nőikart Tóthné Mózer Annamária vezényelte. 

Az ünnepségen közreműködött a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, valamint Kámán Fruzsina és Kondor Anita.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK