2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mányoki Attila vehette át a díszpolgári címet

2020. október 22. csütörtök, 18:01
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a hagyományos május 13-i ceremónia. A Város Napja tiszteletére rendezett ünnepi közgyűlést így az október 23-a előtti munkanapon rendezték meg. Az eseményen résztvevőket – köztük Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkárt, Vigh László országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost, valamint a város jelen lévő díszpolgárait – Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte.

Az ünnepi közgyűlésen a Pro Urbe díjakat is átadták

Gyiemesi Endre adta át az 1247-es oklevelet

Zalaegerszeg történetének egyik legfontosabb dátuma 1247. A veszprémi káptalan oklevelében 773 évvel ezelőtt először említik a város nevét „Egurscug” formában. Az idei jubileumi év méltó arra, hogy ezt az oklevelet a Zalaegerszeg dísztermében, egy külön vitrinben helyezzék el. Az oklevelet dr. Gyimesi Endre volt polgármester, a Zala Megyei Levéltár nyugalmazott címzetes igazgatója adta át Balaicz Zoltánnak, aki a végleges helyére tette a város első írásos említését tartalmazó dokumentumot.

Ezt követően dr. Hóbor Erzsébet a város díszpolgára másik három javaslattevő díszpolgár nevében (Dr. Németh József, dr. Gyimesi Endre, Németh János) átnyújtotta a polgármesteri láncot Balaicz Zoltánnak. Európa legtöbb városában és számos magyarországi településen is több éves hagyomány, hogy a mindenkori városbíró, vagy polgármester a fontosabb események idején városvezetői szimbólumot visel a nyakában. A polgármesteri lánc nem egyszerű dísz, hanem jelképe a város közösségének. A láncot Böjte Katalin ékszerész készítette, fő motívuma a zalai megyeszékhely címere és neve, oldalt pedig Magyarország és Zala megye címerei, jelképnek számító épületeinek képei, valamint a kiemelkedő dátumok, 1247 és 1885 láthatók. 

Hóbor Erzsébet a díszpolgárok nevében polgármesteri láncot adományozott Balaicz Zoltánnak

- Nekünk, zalaegerszegieknek örökre emlékezetes marad, amikor 135 évvel ezelőtt, 1885-ben rendezett tanácsú várossá vált településünk és hivatalba lépett első polgármesterünk, Kovács Károly, akinek előrelátását és kitartó szorgalmát nagyra tartom. Meglátta a lehetőséget és hozzáértéssel, türelemmel, lépésről lépésre megvalósította az új elképzeléseket – fogalmazott ünnepi beszédében Balaicz Zoltán. Mint mondta Zalaegerszeg olyan település, melynek nagy és dicső múltja van, büszke történelmére, és amely a vármegyeháza 1732-es megépítése óta hivatalosan is Zala megye székhelye. A tradíció és a jövő építése, a hagyományok megőrzése és az értékteremtés a kezdetektől jelen voltak elődeink tetteiben. Az idő igazolta őket.

A polgármester szerint a Zalaegerszeg polgárainak négy dolog kiemelten fontos: a család, az egészség, a munka és a biztonság. - Ezekért az értékekért valamennyien közösen dolgozunk és köszönet illeti a város minden polgárát, hiszen valamennyien őrizzük és erősítjük ezeket az értékeket – fogalmazott.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében arról is beszélt, hogy a klasszikus emberi értékekre, közösségekre továbbra is szükség van, ez az alapja annak, hogy továbbra is alkotni lehessen. Zalaegerszegen komoly fejlesztések történnek, de a sikerért dolgozni kell. Hozzátette: a közösségben való gondolkodás, mely idáig eljuttatott bennünket, ebben is segíthet.

A köszöntők után került sor az elismerések átadására. Zalaegerszeg Város Díszpolgára kitüntető címet kapott Mányoki Attila hosszútávúszó. A világon csak 18 olyan ember van, köztük egyetlen magyar (Mányoki Attila), aki eddig teljesítette a nyílt vízi úszók legkeményebb sorozatát, a hét kultikus tengerszoros átúszását.

Pogácsás Tibor államtitkár is felszólalt az ünnepségen

Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet adományoztak Horváth Attilának, a Zrínyi gimnázium nyugalmazott igazgatójának, aki 1981 óta az intézmény tanára, 1993-tól az idei esztendőig, 27 éven át az igazgatója volt. Ezen idő alatt a nagy múltú iskola kiemelkedő helyet foglalt el a magyar köznevelési struktúrában, elért eredményeivel és sikereivel pedig rendre az ország legjobb iskolái között szerepelt.

Ugyancsak Pro Urbe díjban részesült a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Zalaegerszeg önkormányzata mindig szoros és korrekt kapcsolatot ápolt a rendőrséggel. A város az egyik legbiztonságosabb település az országban és ez nagymértékben köszönhető a rendvédelmi szervek, a megyében és a városban dolgozó rendőröknek. A polgármester megköszönte a hamarosan nyugdíjba vonuló dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány munkáját, a leendő, új rendőrkapitánynak, dr. Vereckei Csabának pedig sok sikert kívánt.

A Sport mecénása díjat a zalaegerszegi Szerszámsziget Kft. kapta, az elismerést Papp Gábor ügyvezető vette át. A társaság mindig fontosnak tartotta a helyi kulturális és sportélet támogatását. Több sportegyesületet és sportversenyt is szponzorálnak, ezek közül kiemelkedik a Szív Kupa, melyet az elhunyt zalai sportolók emlékére rendeznek meg minden esztendőben. 

A díszpolgári- és a Pro Urbe díjjal, valamint a Sport Mecénása elismeréssel kitüntetettek

Az ünnepi közgyűlésen a közigazgatásban kiemelkedő szakmai munkát végzők is elismerésben részesültek: Farkasné Baki Márta (közgazdasági osztály) szakmai tanácsadó címet,  Hutnik Eszter (humánigazgatási osztály) szakmai tanácsadói címet, Simonné Tomori Bernadett (műszaki osztály) szakmai tanácsadói címet, Nagyné Borda Katalin (adóosztály) címzetes főtanácsos címet, Vizsi Kornélia (szociális és igazgatási osztály) címzetes főtanácsos címet, Varga Miklós (önkormányzati osztály) címzetes főmunkatárs címet kaptak.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK