2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megkezdődött az arcvédő pajzsok tömeggyártása

2020. április 21. kedd, 16:55
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg nevelési, oktatási és kulturális intézményeinek munkatársai szerelik össze azokat az arcvédő pajzsokat, amelyeket a szerszámgyártással és -tervezéssel foglalkozó helyi Mould Tech Mérnöki Iroda Kft. fejlesztett ki, és gyárt győri üzemében az egészségügy számára. A részletekről kedden tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Az önkormányzat intézményeinek munkatársai szerelik össze önkéntes munkával

Molnár Gábor ügyvezető igazgató (középen) a pajzs kényelmes hordását szolgáló zöld pántot mutatja Balaicz Zoltán polgármesternek (jobbra)

Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy a város gazdasági életében meghatározó szerepet betöltő Mould Tech Kft. olyan fejlesztésbe fogott, amelyre országos szinten is felfigyeltek. A cég az elmúlt héten az első száz darab arcvédő pajzsot már eljutatta az önkormányzat számára, melyek még 3D nyomtatással készültek. Az újabbakat már tömeggyártással állítják elő, melyekből az Országos Mentőszolgálat kétezer darabot rendelt. További kétszáz darabot a megyei kórház, a helyi idősellátási intézmények, valamint az SZGYF-hez tartozó pózvai idősotthon között osztják ki. Kiemelte, hogy a vállalat eddig is támogatta a város jótékonysági akcióit, és ebben a rendkívüli helyzetben is azonnal reagált a felmerülő igényekre. Az önkormányzat teljes erővel a projekt mellé állt, melynek megvalósítását koordinációval is segíti.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester felidézte, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után a cég egyből felajánlotta szakértelmét és gyártókapacitását az egészségügy számára. Az önköltségi áron előállított arcvédő pajzsok a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal egyeztetett minőségben, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásával kerülnek forgalomba.

Dr. Lórántfy Mária, Vincze Luca, Oláh Gábor, Molnár Gábor, Balaicz Zoltán, dr, Sifter Rózsa és dr. Vadvári Tibor

Molnár Gábor, a Mould Tech Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, fejlesztőcégként négy héttel ezelőtt kezdtek bele az arcvédő pajzsok tervezésébe és gyártásába. Mivel a 3D nyomtatás inkább prototípusok elkészítésére alkalmas, ezért építettek egy gépsort, amelyen már most napi háromezer darabot tudnak előállítani. Ha az igény megnő, napi tízezer darabra tudják növelni a fontos egészségvédelmi eszköz gyártását.

Dr. Lórántfy Mária, az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének igazgatója köszönetét fejezte ki az arcvédő pajzsokért, amelyek munkatársaik valamint az ellátottak védelmét egyaránt szolgálják. Beszélt arról, hogy a mentőállomásokra napi szinten érkezik segítség, legyen az ingyenes vagy kedvezményes árú ebéd, üdítőital, sütemény. Mint mondta, köszönet és a hála mindezért, hiszen ez a helyzet mindenkit próbatétel elé állít, amit csak összefogással lehet jól megoldani. 

Kisteherautóra rakják az elkészült arcvédő pajzsokat

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott, Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt, valamint Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztési Zrt. igazgatója. Dormánné Nyakas Tünde, a Kodály úti Tagóvoda vezetője érdeklődésünkre elmondta, nem bonyolult az arcvédő pajzs összeszerelése, ami közös munka eredménye, hiszen minden csapatnak megvan külön a feladata (méretre vágás, pántbeillesztés, ragasztás stb).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK