2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendelők és idősklubok újulnak meg

2017. április 19. szerda, 15:56
Szerző: Antal Lívia, Vadas Zsuzsa Fotó: AL
Orvosi és védőnői körzetek valamint idősklubok újulnak meg Zalaegerszegen. A város önkormányzata a TOP-program keretéből biztosít forrásokat a már megkezdett rekonstrukciókról, melyekről az érintett helyszíneken adtak hírt.

TOP: egészségügyi alapszolgáltatások fejlesztése

Az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése projekt 13 háziorvosi körzetet, 17 védőnői körzetet és 1 ügyeleti szolgálatot érint Zalaegerszegen. A Köztársaság útja 55. szám alatti rendelőkben már jócskán a bontási munkálatoknál tartanak (képünkön), a projektről itt tartotta sajtótájékoztatóját a város vezetése.

A város korábbi vezetése 1994 indította el az Egy orvos – egy rendelő programját, melynek révén valamennyi gyermek- és felnőtt háziorvosi valamint védőnői rendelőt átalakítottak a kitűzött cél szerint – idézte fel a történteket Balaicz Zoltán polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Azóta eltelt jó néhány év, a kor elvárásaihoz való alkalmazkodás azonban újabb korszerűsítést kíván meg. Az önkormányzat éppen ezért döntött úgy, hogy a TOP-program 16,8 milliárd forintos keretéből összesen 353 millió forintot fordít 8 felnőtt- és 5 gyermek háziorvosi rendelő, 17 védőnői körzet valamint a 79 települést ellátó központi ügyelet felújítására. A polgármester jelezte továbbá, hogy fontosnak érezték, hogy a kivitelezést helyi vállalkozásokra bízzák. A XIII. és a XXI. orvosi körzet épületének felújításával kezdődtek meg a munkálatok, melyek valamennyi helyszínt érintve 2018-ra fejeződnek be. Az épületek teljes korszerűsítése és akadálymentesítése mellett eszközbeszerzés is megvalósul a háziorvosokkal, valamint a Magyar Orvosi Kamara helyi szervezetével egyeztetve.

* * *

TOP: szociális alapszolgáltatások fejlesztése

A mintegy 200 millió forintos projektből Zalaegerszegen, öt helyszínen valósul meg a szociális alapszolgáltatások fejlesztése. Az érintett helyszínek: a Landorhegyi Idősek Klubja, a Belvárosi Idősek Klubja, a Kosztolányi úti Szociális Klub, az Andráshidai Idősek Klubja és a Zalaegerszegi Család-és Gyermekjóléti Központ.

A felújításokról Balaicz Zoltán polgármester és Bali Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke, önkormányzati képviselő számolt be. Elhangzott: az idősotthonok modernizálásának célja, hogy a 21. századnak megfelelő körülmények között tudják eltölteni az időt egymás között az idős emberek. A Landorhegyi Idősek Klubjában – ahol a sajtótájékoztatót is tartották – a felújítás már megkezdődött, a munkálatok július 15-én zárulnak. Bali Zoltán a térség önkormányzati képviselője elmondta: körzetében az átlagéletkor magasabb, sok környéken lakó idős ember tér be az idősek klubjába. Örül, hogy a helyiség és környéke 46 millió forintból megújul. A program során többek között mozgáskorlátozott parkolót építenek ki, lesz homlokzati nyílászáró csere, hőszigetelés, kazáncsere, fűtésrekonstrukció.

Az Apáczay VMK épületében elhelyezkedő család és Gyermekjóléti Központban május 1. és augusztus 15. között tartó időszakban sok más mellett akadálymentesítési feltételek szabályos kialakítása, mozgáskorlátozottak számára parkoló kialakítása, mobil garázs telepítése, homlokzati felület felújítás, kazáncsere szerepel. Hasonló felújításokat végeznek a Belvárosi Idősek Klubja kapcsán a Kossuth utcában, a Nyugdíjas otthonházban április 15. és május 15. között: akadálymentesítés, folyosói ajtócsere, mosdók átalakítása, eszközbeszerzés szerepel a tervekben.

A szociális klubot május 15. és július 31. között újítják fel, többek között mozgáskorlátozottak részére parkolót alakítanak ki, pergola építése is szerepel a projektben, valamint vízszigetelés, előtető kialakítása, acélkapu létesítése. Az andráshidai idősek klubjának felújításáról a konkrét időpontot a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK