2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megkezdte tanúságtételét

2021. április 20. kedd, 19:04
szerző és fotó: Antal Lívia
Megáldották az új keresztet a bazitai Avilai Szent Teréz-templom kertjében, amely a régi, több mint száz éves feszületet váltotta fel Zalaegerszeg városrészében.

Új keresztet állítottak a régi helyett Bazitán

A régi kereszt Varju András főrestaurátor és Horvát Imre farestaurátor által végzett állapotfelmérése során kiderült, hogy nem lehet felújítani, így új kereszt felállítására tettek javaslatot. A régivel azonos méretű tölgyfakeresztet Domján Lajos és Kovács Ferenc asztalosok munkálták meg a LÉSZ Kft. műhelyében. Szabó László lakatos készítette bádoglemezt, ami a csapadéktól óvja. A kezdeményezők szerettek volna megőrizni valamit a régiből, ezért Szűz Mária és Jézus szobra valamint az „INRI” felirat is felkerült az újra. Restaurálásukat Varju András végezte. A régi feszületet a Göcseji Múzeum fogadta be, megőrizve az utókornak.

Az április 18-ai rendezvényen Szilasi Gábor, a városrész önkormányzati képviselője mondott köszöntőt elsőként. Hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg önkormányzata kiemelten kezeli az épített örökség védelmét, melynek révén számos egyházi épület újulhatott meg már a városban. Az új kereszt létesítésére is igent mondott, ami Balaicz Zoltán polgármester támogatásával a Bazitai Településrészi Önkormányzat 500 ezer forintos hozzájárulásából valósult meg. Kivitelezését Fazekas Györgyi, a műszaki osztály városüzemeltetési szakreferense koordinálta.

A korábban kihelyezett új keresztre áldást kért János atya, az áldás szertartását pedig Stórber László esperes, apátplébános végezte. A hívők körében megrendezett ünnepségen verset mondott Kerkai Georgina és Kovács Villő, a zenei kíséretet Verő Réka fuvolán, és Verő Teréz gitáron adta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK