2020.07.13., hétfő - Jen?Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megugrott a fertőzésszám, maszkviselést kér a polgármester

2020. április 27. hétfő, 16:22
Közlemény
Egy héttel ezelőtt örömmel számoltam be arról, hogy az önkormányzati egészségügyi alapellátásban és az idősügyi intézményekben elvégzett, a város által megrendelt és finanszírozott mind a 650 koronavírus teszt negatív lett. Sajnos pénteken érkezett az a hír, hogy a volt József Attila iskolában működő idősek otthonában, a demens részlegen az egyik ellátott pozitív eredményt produkált - adta hírül legfrissebb közleményében Balaicz Zoltán polgármester.

Újabb forrásokat csoportosítanak át a védekezésre

A Facebook-oldalon közzétett bejegyzésben a további információk olvashatók:
Az idős személynek múlt héten szombaton még negatív lett a teszteredménye, az intézményből nem mozdult ki (nem is mozdulhatott). A dolgozók is valamennyien negatív eredményűek lettek, azonban múlt hét szombat óta bármikor megfertőződhettek egy bevásárolóközpontban, egy üzletben, vagy bárhol, és tünetmentes hordozóvá válhattak. A dolgozók minden reggel a munka felvételekor nyilatkozatot töltenek ki, illetve gyors vizsgálaton és lázmérésen esnek át. Valamennyi dolgozó tünetmentes volt, de a vírus sajnos így is megjelenthetett. Az említett idős személynek csütörtökön hőemelkedése volt, majd enyhén köhögött.

Az otthon orvosa konzultált a megyei kórházzal, a biztonság kedvéért beszállították vizsgálatra és koronavírus tesztet is végeztek rajta, ami péntekre pozitív lett. Ezután a fenntartó önkormányzat, az intézmény vezetése és a népegészségügyi hatóság gyors és határozott lépéseket tett. A demens részleget izolálták, az idősek nem mozdulhattak ki a szobáikból, a dolgozóknak előírták a teljes védőfelszerelést (overall, arcvédő pajzs, maszk, kesztyű, stb), hétvégén pedig valamennyi ellátotton és dolgozón azonnali PCR tesztet végeztek el. Ennek eredményeként további kilenc idősnek és öt dolgozónak lett pozitív a koronavírus tesztje. A tíz idős kórházban van megfigyelés alatt, állapotuk kielégítő, van köztük több tünetmentes is. Az öt érintett dolgozó otthon van házi karanténban. Egyiküknek hőemelkedése van, másikuk köhög, hárman tünetmentesek. A pozitív tesztet produkáló dolgozók esetében kontakt kutatásra is sor kerül.

A városban nem csak önkormányzati, hanem állami bentlakásos szociális otthon is működik a pózvai városrészben, amely az önkormányzatinál jóval nagyobb. Ott is hasonló folyamat játszódott le, a PCR tesztelés után szintén találtak pozitív eredményű ellátottakat és dolgozókat, őket izolálták, a többi eredmény negatív lett.

A hétvégi intézkedéseket a mai napon értékelte a népegészségügyi hatóság, a megyei kórház, valamint az állami intézményfenntartó és az önkormányzatunk szakemberei, remélhetőleg a gyors beavatkozással sikerült elejét venni további fertőzéseknek, de sajnos a tünetmentes fertőzöttségi állapot és a tesztek pillanatnyi helyzetképe nehézzé teszi a védekezést. Az eredményességhez minden emberre szükségünk van, aki felelősséget érez a közösségért!

Balaicz Zoltán jelezte: további két pozitív teszteredményű zalaegerszegi fertőzöttről is tudunk, egyikük egészségügyi dolgozó, de nagyon helyesen és óvatosan eljárva április 3. óta otthon tartózkodik és semmilyen kontaktja nem volt, hamarosan gyógyulttá nyilvánítható. A másikuk pedig egy pedagógus, akinek semmilyen tünete sincs, de önkéntes tesztet végeztetett, házi karanténban várja a gyógyulttá nyilvánítást, kontakt kutatása zajlik.

Az önkormányzatnak is ki kell vennie a részét a járványügyi védekezésből, ezért kezdtük el saját finanszírozás keretében az intézményeink szűrését, tesztelését. Ezt mindenképpen folytatni fogjuk az Integrity Magánklinikával együttműködve. Hamarosan rendelkezésükre áll egy továbbfejlesztett tesztelési eljárás, ezt szeretnénk május 8-9-10-én újra elvégezni az önkormányzat valamennyi egészségügyi dolgozóján és minden idősügyi intézményünk ellátottján és dolgozóján, továbbá a keret kiegészül a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, a Városháza, hajléktalan szálló és a családok átmeneti otthona dolgozóival, tehát 650 helyett már 1000 tesztet rendelünk meg.

Eddig közel 100 millió forintot fordított a város a járványügyi védekezésre, melynek fedezete az átcsoportosítások mellett az idei programok, rendezvények, fesztiválok keretei voltak. Annak érdekében, hogy minden további kiadásnak is legyen fedezete, valamint az újabb teszteléseket is tudjuk finanszírozni, további forrásokat csoportosítunk át: a decemberi Egerszegi Advent (20 millió Ft), a városi szilveszter (1 millió Ft), újévi köszöntő (1 millió Ft) és tűzijáték (2 millió Ft) költségvetési sorait. Ennek köszönhetően újabb védőfelszereléseket szerezhetünk be és további teszteléseket végezhetünk. Így az idei esztendő vége sem olyan lesz, ahogy azt a mi közösségünkben megszoktuk, sőt egész évben nem lesznek nagy városi programok, de biztos vagyok benne, hogy az egészség mindannyiunknak a legfontosabb és valamennyien megértéssel fogadják ezeket a döntéseket.

Újra felhívom a figyelmet a maszk viselésének fontosságára, melynek védekezési előnyeit a csatolt ábra is jól mutatja. A Húsvét előtti rendkívüli intézkedések között már szerepelt a maszkok viselésére vonatkozó rendelkezés, most újra fokozottan erre kérem valamennyi polgárunkat! A számokból látható, hogy nőtt a megyében és a városban is a fertőzöttség. A mai adatok szerint Zala megyében eddig 65 főnél mutatták ki a koronavírus fertőzést. Ráadásul a szakértők szerint most várható a tömegessé válás és a tetőzés, az emelkedő tendencia is erre utal. Ez ellen csak felelősségteljes viselkedéssel lehet harcolni, ezért mindenkinek viselnie kell a maszkot üzletekben, közösségi tereken, tömegközlekedési eszközökön, hogy védjük egymást! - áll a polgármesteri közleményben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK