2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mézet egészségedre, de csak a termelőtől!

2016. november 28. hétfő, 17:21
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Mézek kavalkádja és más kézműves termékek sokasága várta a zalaegerszegi sportcsarnokba látogatókat két napon át az elmúlt hétvégén. A Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelői Vásár 13. alkalommal nyitotta meg kapuit, mely a mézlovagrendek Kossuth utcai felvonulásával vette kezdetét.

A városháza előtt Balaicz Zoltán polgármester fogadta őket, köszönetét kifejezve, hogy Zalaegerszeg ismét helyszíne lehet a kárpát-medencei méhészek seregszemléjének. Felhívta a figyelmet arra, hogy a város 2017-ben ünnepli írásos említésének 750. évfordulóját, ami méltó alkalom arra, hogy valamennyi rendezvényüket megújítsák, és tartalmát gazdagítsák.

Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelői Vásár Zalaegerszegen

A városi sportcsarnokbeli megnyitó ünnepségen Czémán László, a rendező, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke köszöntötte a mézlovagrendeket, a termelőket és kézműveseket. Rozmann Gréta, a 2016-os év mézkirálynője méltatta ezt követően a mézfesztivál jelentőségét. Hangsúlyozta, minden ilyen alkalom a méz és mézfogyasztók ünnepe, mely az egészséges életmód, a méhek természetben betöltött szerepének fontosságát hirdeti. A vendéglátók szívességét megköszönve a 2016. évi mézkirálynő csuprát adta át Czémán Lászlónak.

A mézfesztivált Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg, kiemelve, hogy a fesztiválon kínált mézek eredetisége garantált, megbízható termelőktől származnak, akik arcukat, nevüket adják a termékükhöz. Mint mondta, a méz az egészség szimbóluma.

Mégis sokan csak a torokfájós időszakban fogyasztanak mézet, pedig a folyékony aranynak is nevezett finomság számos jótékony hatással bír a szervezetre. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott hívta fel erre a figyelmet. A mézfogyasztás elterjedését a kormány is szorgalmazza. Hazánkban jelenleg évi 70-75 dekagramm az átlagos mézfogyasztás – míg Európában 1,7 kilogramm –, a cél az, hogy legalább az egy kilogrammot elérje 2020-ra.

Németh Zsolt, a Söjtöri Ambrózia Mézlovagrend nagymestere érdeklődésünkre elmondta, a sportcsarnok immár harmadik alkalommal ad helyet rendezvényüknek. A tágasabb térnek köszönhetően több méhész tud bemutatkozni, köztük a zalaiak, kínálva a messze híres akácmézüket. A választék igazán sokszínű, a méhészeti termékek szinte teljes palettáját megtalálják az érdeklődők a hazai és határon túlról érkező székelyföldi méhészeknek köszönhetően. Az értékesítéssel nagyon-nagy gondok vannak, nagyon sok a „műméz” a piacon. A rendezvény célja éppen ezért az, hogy valódi termelői méz fogyasztására buzdítsák a lakosságot. Ennek pedig legegyszerűbb módja a kóstoltatás, ösztönözve az embereket arra, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak mézet.

A mézfesztiválon szakmai előadásokkal és méhészeti eszközök bemutatójával is várták a szakmabelieket. A színpadon egymást váltották a művészeti csoportok, szórakoztatva az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK