2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Milejszeg felújítaná templomát

2023. július 18. kedd, 10:56
Szerző és fotó: Antal Lívia
Lelkünk hangjai címmel tartottak teltházas templomi koncertet Milejszeg 1792-ben, 231 évvel ezelőtt létesített templomában a hetedik Göcseji Dombérozó rendezvénysorozat keretében. Farkas Alexandra énekművész és Patai Rebeka orgonaművész előadásában Bach, Vivaldi, Händel, Mozart, Schubert remekei csendültek fel.

Óriási építészeti értéket képvisel

– Milejszeg a kezdetektől fogva részt vesz a Göcseji Dombérozóban, amely a község, valamint Becsvölgye kezdeményezésére indult el, és vált évről évre egyre szélesebb körűvé a tájegység településein, idézte fel Fonyadt Róbert polgármester. Ezúttal a templomi koncerttel csatlakoztunk a programhoz. A rendezvény megnyitóján Görbe László atya is jelezte, hogy milyen nagy értéket képvisel az 1792-ben, Szily János szombathelyi püspök által építetett római katolikus műemlék templom. Sajnálattal látjuk, hogy romlik kívül-belül az állapota, amelynek rekonstrukciójával már évek óta próbálkozunk magas szintű politikai és egyházi személyeket felkeresve. Tudjuk, hogy nagyon sok pénzt igényelne felújítása, de kárba még sem mehet ez a jelentős építészeti örökség. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, gyors segítség kellene. A templomi koncertet azért szerveztük, hogy felhívjuk a figyelmet erre. Orgonája is alulhangolt, elektromos orgona szólt helyette.  

Az én falum elnevezéssel fotópályázatot hirdettük a lakosok körében, hogy ki-ki, idős, fiatal, gyermek tetszése szerint örökítse meg azt, ami megfogja és kedves számára a faluban. Dr. Literáti-Nagy Ferenc fotográfus, Csonkahegyhát háziorvosa volt a zsűri elnöke. ő bírálta el, és válogatta ki a képeket a faluházban nyílt kiállításra. Örömünkre szolgált, hogy mindkét rendezvényünket nagy érdeklődés kísérte.
Önkormányzatunk július 22-én rendezi meg a Milejszegi prószafesztivált, amely egyúttal verseny is. Melyik csapat prószáját ítéli a zsűri a legfinomabbnak? Az első három helyezett csapatnak a dicséret mellett 30, 20, illetve 10 ezer forintos ajándékutalvány lesz a jutalma. Az önkormányzat is süt prószát, hogy jusson mindenkinek. Az egész napos rendezvényen lesz terepjáró-bemutató, vízi foci, céllövészet, ringlis, ugrálóvár, egyszóval minden. A szomszédos Pálfiszeggel focimeccsel is készülünk. A milejszegi öregfiúk pedig a ZTE FC öregfiúkkal mérkőznek meg. A Göcseji Szegek Néptánc-együttes lesz az egyik fellépő a fesztiválon, amit bállal zárunk.

A Magyar Falu Programon útfelújításra pályázunk. A perjászlói-hegyen a villámárvizek okozta nagy károk miatt nehezen tudják megközelíteni ingatlanjaikat a tulajdonosok. Egy hosszabb szakaszt szeretnék rendbe tenni kövezéssel és ároktisztítással, ha nyerünk rá támogatást. A polgármesteri hivatal mellett lévő önkormányzati területen egy fedett közösségi teret szeretnénk létesíteni, amit a lakosok is használhatnak. Bővítését is tervezzük, hogy ott legyen minden, játszótér, kemence, egy helyen, mondta el a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK