2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Minden magyar felelős minden magyarért

2022. augusztus 20. szombat, 14:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegen az augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén a rossz időjárás miatt a hagyományoktól eltérően nem a csácsbozsoki Szent István szobornál gyűltek össze az ünneplők, hanem az Art Moziban. Az államalapításra, az államalapító Szent István királyra emlékező esemény szónoka a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

Megemlékezés az augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén

Dr. Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy a honfoglalók álma az otthonról Szent István országépítő művétől vált valóra. Ez a mű nem csupán egy sikeres kezdet volt, hanem egy máig tartó rendkívül sikeres folytatás, amely történelmünk szaggatott volta ellenére, elnyomások, megszállások és megcsonkíttatások közepette is biztosítja ezer esztendeje a magyar államiság létét a Kárpát-medencében. Szent István készítette első törvénykönyvünket, amely alapja történelmi alkotmányunknak, ő veretett először ezüstpénzt. Időt álló, máig ható alkotása a vármegyerendszer és az egyházmegyerendszer megszervezése. A kereszténységből neki köszönhetően is nőtt ki évezredes kultúránk, ami egyszerre magyar, és európai. Még akkor is, ha ezt Európa egyre inkább hajlandó elfelejteni.

Mint mondta, Szent István öröksége Zala vármegye is, amelynek küldetése a kezdetektől az ország védelme volt. Mindemellett olyan magyarok, és olyan teljesítmények születtek itt, amelyek évszázados horderejű nemzeti ügyek sikeréhez járultak hozzá. Ennek kapcsán méltatta Deák Ferenc érdemeit a kiegyezésben, továbbá azt, hogy zalai honvédek tűzték ki a magyar zászlót 1849-ben a visszafoglalt budai várra.

Kiemelte, hogy idén az új kenyér különösen értékes, hiszen bibliai méretű szárazság van, amely emberemlékezet óta nem okozott ekkora kárt a termésben. Az ilyen időkben kiváltképp fontos felhívni a figyelmet a kenyérre, a kenyeret előállító munka értékére. Tisztelegnünk kell azok előtt, akiknek köszönhetően Magyarország ilyen nehéz körülmények között is képes önmaga élelmiszer-ellátására.

A miniszter leszögezte, magyarként mindenkinek megvan a személyre szabott feladata a családban, a közösségben, a munkahelyen. Mindenkire szükség van ahhoz, hogy boldoguljunk, és túljussunk azokon a nehézségeken, amelyeket a szomszédban dúló háború, az egész világot sújtó pénzromlás és a teljesen elszabadult energiaárak okoznak. A Szent István országépítő műve akkor maradhat fenn újabb évszázadokon át, ha szem előtt tartjuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjének 2000 óta a csácsi Szent István domb a helyszíne. Olyan színvonalas előadásoknak adott helyt, amelyek újra és újra megerősítik a magyarság együvé tartozásának felemelő érzését. Erről Herkliné Ebedli Gyöngyi, a csácsbozsoki városrész önkormányzati képviselője beszélt, hozzátéve azt, hogy ez idén sem lesz másképp, hiába szorult a rendezvény négy fal közé a rossz időjárás miatt.

Az ünnepségen verset szavalt dr. Varga Ádám, a Hevesi Sándor Színház színművésze. Az új kenyeret Stróbel László apátplébános áldotta meg. Az esemény az Ismerős Arcok és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közös koncertjével zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK