2021.08.02., hétfő - LehelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindenki győztese legyen

2019. november 27. szerda, 17:48
szerző és fotó: Antal Lívia
A Pannon Városok Szövetsége (PVSZ) soros ülését a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban tartotta. A találkozót azért hívták össze, mert az önkormányzati választások egyes településeken változásokat hoztak, így fontosnak érezték a jövőbeli együttműködések területeinek átbeszélését.

A pannon városok együttműködésének

A helyszín sem volt véletlen, melyről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere beszélt, akit idén júniusban, szintén a zalai megyeszékhelyen, választottak meg a PVSZ soros elnökének. Ezen alkalomnak a járműipari tesztpálya adott helyet, a mostaninak a Smartfield projekt keretében magánberuházásban megépült Kutatási és Technológiai Központ. Mint mondta, a kutatóközpontban számos egyetemmel működnek együtt annak érdekében, hogy az elektromos és önvezető gépjárművek kutatás-fejlesztéséhez kapcsolódóan pályázati forrással vagy magántőkével támogatott megbízásokat tudjon teljesíteni a tesztpálya. Kormányzati intézkedés is segíti ezt a szándékot, hiszen az országban létesítendő science parkok egyike Zalaegerszegen lesz. Mindez olyan gazdasági ökoszisztéma kialakítását szolgálja, ami az egyetemi hátteret, a kutatás-fejlesztést, a nemzetközi kapcsolatrendszert és a vállalkozásokat egy helyen hozza együttműködésbe, emelte ki Balaicz Zoltán.

A siker ott érhető el, ahol egy csapatban van az akadémiai és a versenyszektor, valamint a kormányzat az önkormányzatokkal együtt, vélekedett érdeklődésünkre Gaál Zoltán professzor emeritus, a Pannon Egyetem korábbi rektora, a szövetség koordinátora. A négy évvel létrehozott, nyolc várost – Tata, Pápa, Veszprém, Keszthely, Kőszeg, Szombathely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa – tömörítő szövetség ezt képviseli a Pannon Egyetemmel. A kapcsolat alapja az, hogy a veszprémi anyaegyetem képzőhelyeket működtet ezeken a településeken. A demokratikus elven nyugvó együttműködés célja, hogy mindenki kapjon belőle valamit, és mindenki győztes legyen. Éppen ezért indítanak a városok fejlesztési és innovációs potenciáljainak felmérésére irányuló kutató programot. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete is kiveszi részét az együttműködési lehetőségek feltárásában. Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa címet viselheti, ami érinti a balatoni régiót, így Keszthelyt is. De valamennyi pannon város – nemcsak kulturális, de gazdasági téren is – kamatoztathat abból, hogy Európa figyelme egy éven át Veszprémre irányul.

A Pannon Egyetem képviseletében mások mellett Németh Sándor dékán, Kurdi Róbert dékánhelyettes, valamint Szalai István, a zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója vettek részt az ülésen a polgármesterek mellett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK