2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mini bölcsőde épül Andráshidán

2023. szeptember 07. csütörtök, 16:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nincs fontosabb feladatunk jelenleg, mint gyermekeink boldogságáért, családjaink biztonságos jövőjéért dolgozni, szögezte le a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Zalaegerszeg andráshidai városrészében épülő 16 férőhelyes, kétcsoportos mini bölcsőde alapkőletételi ünnepségén.

A jövő májusra elkészülő intézmény 16 kisgyermeket fogad

Dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László, dr. Vitályos Eszter, Balaicz Zoltán, Domján István és dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke

Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes úgy fogalmazott, a bölcsődei hálózat bővítése a nehéz, egész Európát sújtó gazdasági helyzetben is rendkívül fontos célkitűzése a magyar kormánynak. Ezt bizonyítja, hogy 2010-hez képest mintegy 90 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma az országban, háromszor annyi településen van bölcsőde, négyszer több intézmény működik, mint 13 évvel korábban. Jelenleg 10 ezer férőhely kialakítása zajlik az országban. Kiemelte, a bővülés Zalaegerszegen is jól látható, ahol 2010 óta 40 százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek köszönhetően a három év alatti gyermekek mintegy 36 százaléka járhat bölcsődébe a zalai megyeszékhelyen. Kiváló eredmény ez a 22 százalékos országos átlaghoz képest.

Mint mondta, a kormány 2010-ben új alapokra helyezte a családpolitikát, hogy a gyermeket tervező párok ne tehernek érezzék a gyermekvállalást, és minden gyermek megszülessen, akire vágynak. E célból harmincnál is több támogatási formát kínálnak a családoknak, hogy legyen segítség az élet minden szakaszában. Cél az is, hogy az édesanyák minél fiatalabb korban hozzák világra első gyermeküket, hiszen így nagyobb az esély arra, hogy majd testvérek követik. Jócskán növekedett Magyarországon a termékenységi ráta, de nem lehet hátradőlni, van még további feladat, hangsúlyozta.

A miniszterhelyettes a 240 millió forintos európai uniós támogatásból épülő andráshidai mini bölcsődére rátérve kifejtette, nem csupán férőhelyeket hoznak létre, hanem munkahelyeket. Egyúttal közösséget teremtenek a gyermekek és a szülők számára. Az édesanyáknak pedig lehetőséget kapnak arra, ha szükséges, korábban tudjanak munkába állni.

Sok mindent építhetünk, utakat, járdákat, épületeket, de csak gyermekeink és unokáink maradnak utánunk, hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A város a mini bölcsőde megépítésével emellett áll, amely azt is jelzi, hogy nagyon hosszú időszakra készül. Mint mondta, munkabéke van a városban, kiváló csapattal azon dolgoznak, hogy minden tervezett fejlesztés megvalósuljon. 

Újra reggel van Zalaegerszegen, mondta Balaicz Zoltán polgármester, kölcsönvéve Ronald Reagen Újra reggel van Amerikában 1984-es újraválasztási szlogenjét. Kiemelte, az elmúlt időszakban számos fejlesztés és beruházás valósult meg, amely érződik a városon. Az andráshidai városrészben utak, járdák újultak meg, új óvoda épült, tervezik az iskola felújítását, és most mini bölcsőde épül. Zalaegerszeg titka az összefogás, amely Magyarország kormányával, az illetékes minisztériumokkal, a kormányhivatallal és a helyi képviselőkkel való együttműködésben nyilvánul meg.

A régóta várt mini bölcsőde 2024. május közepére készül le. Létesítésével olyan kulturális, nevelési és oktatási centrum jön létre Andráshidán, ahol az itt élő fiatal családok biztonságban és jó helyen tudhatják gyerekeiket, mondta Domján István önkormányzati képviselő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK