2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Naprakész információk és közösségépítés

2024. február 03. szombat, 19:32
Szerző, fotó: Sámel József
Hagyományosan, minden évben januárban tartja két szakmai napját a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezete. Amint Dr. Varga Zsolt elnök hangsúlyozta, a friss információk nyújtása, illetve a tapasztalatcsere mellett a közösség építésére is kiemelt figyelmet fordítanak szakmai rendezvényeiken.

Szakmai nap a Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezeténél

- Sok szempontból fontosak a szakmai napjaink, amelyeket azért rendezünk minden év elején, januárban, mert a kollégáknak ebben az időszakban több esélyük van részt venni ilyen fórumokon – tette hozzá az elnök. – A programnak amúgy két fő célja van. Az egyik a friss információk átadása, az, hogy a tagjaink naprakész tudnivalókat kapjanak mindarról, amelyek a munkájuk végzése során elengedhetetlenek. A szakmai napok szervezésénél próbálunk minél szélesebb körben összeszedni a témákat, bevonva a növényvédő szerekkel és tápanyag-utánpótlással foglalkozó gyártókat, forgalmazókat. Mindig napirenden van az új technológiák bemutatása, a hatóanyagok kivonásával kapcsolatos tudnivalók, a szabályozások ismertetése. A másik fő cél, hogy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezetének tagjai között erősítsük a kohéziót, a növényorvosokat minél jobban összekovácsoljuk. A szakmai napjainkon mintegy hetven fő vett részt, ők a beszélgetések során tudtak tapasztalatokat cserélni egymással. A  színvonalas témákkal, előadásokkal egyébként azt szeretnénk elérni, hogy minél többen jöjjenek el a szakmai napjainkra, hiszen azokon rengeteg hasznosítható információt, a mindennapok során kiválóan hasznosítható tudást szerezhetnek. Az előadásokon túl idén könyvbemutatókat is tartottunk, az érdeklődők Dr. Keszthelyi Sándor, a MATE Kaposvári Campusának professzorával és Dr. Magyar László címzetes docenssel találkozhattak.

Dr. Varga Zsolt elárulta, a szakmai tudnivalók mellett természetesen óhatatlanul szóba került a magyar agrárium helyzete, s beszélgettek annak kilátásairól is. S hogy milyen éve lesz a mezőgazdaságnak idén?

- Ha egy szóval kell válaszolnom, akkor azt mondom: nehéz. Iszonyatosan nehéz helyzetben van az agrárium, ezt tudják az érintettek. Sok minden megoldásra vár, ez természetesen nem a szakmai nap résztvevőinek feladata. Mi is nagyon várjuk, hogy rendeződjenek az agrárium sorai. A problémák legfőképpen a termény- és inputanyag kereskedelmet érintik, de ezek minden területen éreztetik a hatásaikat. Magyarország agrárország, ez az alapja, szíve-lelke a gazdaságnak. Márpedig, ha a dolgok a „végeken” nem működnek, a gazda nem tudja megfelelő áron értékesíteni a terményét, nincs pénze beruházásra, fejlesztésre, input anyag, növényvédő szer beszerzésére, akkor ezek a problémák mindenhová begyűrűznek, s az agrárium minden szereplője érintett lesz. Első körben a terményáraknak kell helyükre kerülniük, azt leköveti az input és tápanyag kereskedelem, valamint a műtrágya és növényvédőszer ár. Ennek a folyamatnak mielőbb be kell indulnia, erre kell keresnünk a megoldásokat közösen, minden lehetséges fórumon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK