2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem egy város, az egész nemzet forradalma volt

2022. október 23. vasárnap, 13:43
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A nemzeti ünnepen avatták fel Zalaegerszeg új múzeumi szárnyat, a Mindszentyneumot. Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1919-től ’44-ig apátplébánosként ténykedett a zalai megyeszékhelyen. A most megnyílt múzeum és zarándokközpont életének és pályafutásának állít emléket.

Orbán Viktor avatta fel a Mindszentyneumot

Az intézmény ünnepélyes avatásán Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Mint fogalmazott: Zala megye sok bölcset adott a hazának, elég ha csak Deák Ferencre gondolunk. De Mindszenty József is ilyen személyiség volt. A bíboros a nemzet ügyét zászlajára tűzte, a magyar állam pedig tartozik Mindszenty emlékének. A mostani múzeumavatás is egyfajta tisztelgés.

A mai napon, október 23-án elsősorban az ’56-os forradalomra emlékezünk. A miniszterelnök szerint október 23. nem egy város, hanem egy egész nemzet forradalma volt. Úgy látja, a baloldalon nem értik, hogy Budapest nem egyenlő az országgal – fogalmazott. Hozzátette: a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de kitartottak, amíg lehetett. Az egerszegiek 1956-ban egy percet sem késlekedtek az utcára vonulni és utolsóként tették le a fegyvert decemberben. Orbán Viktor szerint 1956-ban valódi esélyünk volt kivívni függetlenségünket, és ha a nyugat nem árul el bennünket, sikerülhetett is volna – mondta.

A miniszterelnök azt is felidézte, hogy a zalaiak elsőként mondtak ítéletet a kommunisták felett, hiszen már 1989-ben, egy időközi választáson ellenzéki jelöltet juttattak a parlamentbe. 

Az eseményen köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, felidézve Mindszenty (Pehm) József alakját, és városépítő tetteit. A polgármester többek között elmondta: szeretnék városi vonzerővé tenni Mindszenty személyét. Az új múzeum célja, hogy hitelesen mutassa be életét és tevékenységét. Mit tett értünk? Aktív életének nagy részét Zalaegerszegen töltötte, ami óriási hatással volt a városra. Rengeteg épület, intézmény, szervezet épült és jött létre város- és közösségépítő munkája nyomán. Miközben a kommunisták és a fasiszták is üldözték – hangzott el. Nem ismert alkut sem az előbbi, sem az utóbbi ideológia képviselőivel, élete ma is példa számunkra – tette hozzá Vigh László.

Az új intézményt Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg.

A Mindszentyneum több szinten mutatja be a volt apátplébános és bíboros életét, tevékenységét, de az egyházüldözés áldozatainak is emléket állít a múzeum. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK