2022.05.25., szerda - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tudománnyal és hittel a gyógyításban

2016. október 06. csütörtök, 20:00
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A kórház és Szent Rafael célja ugyanaz, mégpedig a gyógyítás, amit a kórház az emberi tudás és a tudomány oldaláról, míg a főangyal a hit ereje által közelít meg – hangzott el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház névadó ünnepségén, Zalaegerszegen, melyen megáldották a szívcentrum új épületében létesített kápolnát.

Ahhoz valaki meggyógyuljon, a lelket is meg kell gyógyítani – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki szerint, lelki támaszra nemcsak a betegeknek, a hozzátartozóknak, de az orvosoknak és az ápolóknak is szüksége van nagy felelősséggel végzett gyógyító munkájukhoz.

Névadó és kápolnaszentelő a Szent Rafael Kórházban

Az államtitkár kiemelte az egyház szerepét is a gyógyítás, a szociális ellátások, a gyerekvédelem és az oktatás területén, hozzátéve, hogy a szeptember elsejével életbe lépett béremelés rájuk is vonatkozik. Ez a 17 ezer szakorvos és szakgyógyszerész közül 270 főt, míg 78 ezer szakdolgozóból ezer főt érint az egyházi fenntartású egészségügyi intézményekben. A szakorvosok és szakgyógyszerészek szeptembertől 110 ezer forintos, jövő szeptembertől pedig újabb 100 ezer forintos bruttó béremelésben részesülnek. Az egészségügyi szakdolgozók idén 26,5 százalékos béremelést kapnak, ami 2019 végéig 65 százalékra emelkedik. Az elmúlt 20-25 évben ilyen mértékű béremelésre nem volt példa az egészségügyi ágazatban – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a hosszú évtizedeken át használt Zala Megyei Kórház elnevezés inkább a földrajzi hovatartozásra utalt, az új elnevezéssel a lokálpatrióta szemlélet megmaradt, mindössze tartalommal bővítették ki. Kitért arra, hogy a névválasztást két indíttatás előzte meg. A kardiológiai és szívsebészeti centrum megépítésével lehetővé vált a kápolna kialakítása, továbbá Ocsovay Grácián ferences plébános, házfőnök egy Szent Rafaelt ábrázoló bronzszobrot – mely Csikai Mária szobrászművész alkotása – adományozott az intézménynek. Civilek, közéleti szereplők és egyházak támogatását maguk mögött tudva így született meg a döntés, hogy a kórház felveszi Szent Rafael nevét.

– A Szentírás tanúsága szerint Rafael Isten orvossága, gyógyító, az úton levők védelmezője. Aki a gyógyulás útjára lép, gyakran nagyon hosszú és fájdalmas út előtt áll. A csüggedés idején mindig meg kell találni a reményt, a kiutat a betegeknek és az intézmény dolgozóinak egyaránt. A gyógyuláshoz a tudomány mellett szükség van hitre is, hiszen mindkettő ugyanazt, a türelmet, a szeretetet, az alázatot és a megértést kívánja – hangoztatta dr. Halász Gabriella.

A beszédeket követően dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Rigó Csaba volt kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke osztották meg gondolataikat a névadással kapcsolatban és olvasták fel az alkalomra választott idézeteiket, majd annak rövidített változatát kézjegyükkel látták el az emlékkönyvben.

A szívcentrum épülete előtt ezzel véget ért a névadó ünnepség, amely az MRI mellett kialakított kórházkápolna ökumenikus megáldásával folytatódott. Itt dr. Hóbor Erzsébet díszpolgár, a névváltozást kezdeményező kápolnabizottság tagja szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte, hogy a város díszpolgárai, az egyházi felekezetek képviselői, valamint a betegegyesületek tagjai 2009-ben nyilvánították ki először szándékukat, hogy a kórháznak újból legyen kápolnája. A kezdeményezést a kezdetektől fogva támogatta a város, a megye és a kórház vezetése. Hét esztendő telt el azóta, éppen annyi idő, mint az első kápolna 1919-beli átadásáig, ami a mostani evangélikus templom háta mögött állt.

Dr. Hóbor Erzsébet hangsúlyozta, az új kápolnában eltöltött idő, legyen az mise, vagy csendes fohászkodás, mindenki számára adjon lelki támaszt, erős vigaszt és hitet a gyógyuláshoz, a gyógyításhoz.

A kórházkápolnát adományokból rendezték be. Az oltár és a harmónium a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek ajándéka. Az oltárkép, a kereszt, a székek, valamint a káplánszoba teljes berendezésének költségeit abból a több mint 1,3 millió forintból finanszírozták, amit adakozó személyek ajánlottak fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK