2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

No Drog: ne élj kábítószerrel!

2017. június 27. kedd, 18:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
Június 26-a a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja. Ez alkalomból tartottak NO DROG elnevezéssel tájékoztató napot a Zalaegerszegi Bűnmegelőzési Centrumban.

Az ENSZ 30 évvel ezelőtt hirdette meg a világnapot, melyhez kapcsolódóan a Zalai Bűnmegelőzési Kortárssegítő Klub a zalaegerszegi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) egyeztetve 2004 óta tart felvilágosító, tájékoztató rendezvényeket, tudtuk meg Major Zsolt, a KEF alelnökétől.

A hazai függők számáról és szokásairól nem állnak rendelkezésre pontos adatok, csak a halálesetek számáról. A legutóbbi regisztráció szerint 2015-ben 25 kábítószer-használattal közvetlenül összefüggő halálesetet történt az országban. Hányan halnak a drogfogyasztás kiváltotta betegségek miatt, arról szintén nincsenek pontos adatok, mondta el. A kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára való felhívás éppen ezért a rendezvény legfőbb célja, mely témában több előadást hallgathattak meg a fiatalok. Ezt interaktív beszélgetés követte a megelőzésről, az elutasítás formáiról.

Major Zsolt úgy vélekedett, egyértelmű a felelőssége a felnőtt generációnak, a szülőknek és a nagyszülőknek. A családnak ugyanis végig támogatni kell a fiatalokat, és nem szabad egy 13-14 évesen elengedni kezüket, hogy az tegyék, amit akarnak. Fel kell készíteni őket arra, hogy tudjanak nemet mondani a drogra, és ha már kipróbálták, tudjanak lemondani róla.

Nem csak az illegális kábítószerek káros hatásai jelentenek veszélyt, hanem a legális, receptre felírt drogok is, melyekkel például a gyerekek tanulási vagy viselkedési problémáit igyekeznek orvosolni, fűzte hozzá Major Emese, utalva arra, hogy ebben a témában is hangzott el előadás.

A rendezvényen csendes gyertyagyújtással emlékeztek meg az értelmetlen halál áldozatairól. A tesztet legeredményesebben kitöltők délután „drogár ellenes úszáson” vehettek részt az AquaCityben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK