2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Növekedés hitben, kulturális értékekben

2022. október 10. hétfő, 15:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a Szent József Közösségi Házat, amit a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplom új épületrészeként létesítettek 425 millió forintos állami támogatásból. A rendezvényen dr. Székely János megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét, aki az új épületet is megáldotta a hívők gyűrűjében.

Átadták a Szent József Közösségi Házat

A tavalyi augusztusi alapkőletétel óta gombamód, egy év alatt nőtt ki a földből ez a csodálatos épület, mondta köszöntőjében Molnár János plébános. Mint fogalmazott, az Úrnak legyen hála, hogy ily módon is növekszik közösségük, hiszen 18 évvel ezelőtt Stróber László atya közreműködésével épülhetett fel a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve tiszteletére és Mindszenty József bíboros emlékére a kertvárosi templom, amely most altemplommal és közösségi házzal bővült. Az atya háláját fejezte ki mindazoknak, akik „résen voltak”, hogy a bizonytalan helyzet és a magas építőanyagárak ellenére megkezdődhetett, és be is fejeződhetett az építkezés. Külön köszönet mondott a magyar államnak, továbbá a város országgyűlési képviselőjének valamint polgármesterének, akik segítették, hogy pályázatuk kedvező elbírálást kapjon. Mint mondta, nagyon sokan dolgoztak a háttérben és a frontvonalon azért, hogy minden gördülékenyen menjen. Köszönet a sok nagylelkű adakozónak is, akik adományaikkal támogatták a projekt megvalósulását.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy egy várost nem a falak, hanem az emberek, a lelkek, a szívek, a közösségek teszik várossá, ezért minden ilyen cél támogatandó. Az állam, az egyház és az önkormányzat együttműködésének már számos példája van Zalaegerszegen, melyek közül megemlítette a Mária Magdolna Plébániatemplom rekonstrukcióját, a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium megújítását, új torna- és vívócsarnokának létesítését, a Szent Család Óvoda bővítését, valamint a Mindszentyneum megépítését. Mindez azt mutatja, hogy Zalaegerszeg titka, ereje és varázsa az összefogásban, a lokálpatriotizmusban és a hitben rejlik, szögezte le a polgármester.

A hit megélésével és a hála kifejezésével az egymásra való odafigyelés, és az egymásért tenni akarás fontosságát hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Nagy Bálint országgyűlési képviselő, építési és beruházási államtitkár azt emelte ki, hogy Magyarország kiáll a keresztény értékek mellett. Ennek érdekében Zalaegerszegen is megteszik a tőlük telhetőt, hiszen Mindszenty József bíboros emlékére új templomot és most új közösségi házat építettek a családok számára.

Az ünnepi beszédek után Stanka László, a kivitelező Evo-Komplex vezetője jelentette készre az épületet és adta át kulcsait Németh Lajos egyházközségi elnöknek, valamint dr. Székely Jánosnak. A püspök atya az áldás előtt azt hangsúlyozta, hogy a Szent József Közösségi Ház lehetőséget biztosít arra, hogy az egyházközség tagjai rendszeresen összegyűljenek egymás jobb megismerésére, szellemi és kulturális értékben való növekedésre, valamint keresztény hitük közös megélésére.

A Lélektől Lélekig kiskórus közreműködött az ünnepségen, melynek végén a kertvárosi hívő közösség felnőttei és gyermekei jóvoltából finom süteményeket kóstolhattak a résztvevők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK