2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

2019. július 23. kedd, 18:41
Szerkesztette: Antal Lívia
Magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen környezetünkben. A szakemberek többek között azt javasolják, hogy az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy tároljuk, vagy fordítsuk le, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Mert még ilyen kis vízben is egyből kikelnek a szúnyoglárvák.

Földi kémiai gyérítés a szúnyogok ellen 22 zalai településen

Fotó: Szőke Péter / BM OKF

Az elmúlt hetekben rendkívül intenzív volt a szúnyogok elleni védekezés az országban. Hetente több mint százezer hektáron avatkoztak be a vérszívók számának csökkentése érdekében, csaknem 1200 településen gyérítették a szúnyogokat. A szakemberek eddig több mint 700 ezer hektárnyi területet kezeltek összesen. Számos olyan területen is gyérítettek, ahol az előző években nem okoztak gondot a szúnyogok: Egyes településeken többször is meg kellett ismételni a munkákat. A szúnyogoktól így sem lehetett megszabadulni mindenhol, ezért földi kémiai gyérítést hajtanak végre július 24-én Zala megye 22 településén.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóközleményéből kiderül az, hogy az Európai Unió területén belül előreláthatóan 2020-tól tiltják a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi úton történő kijuttatását. A katasztrófavédelem által irányított országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is az irtószer mintegy 40 százalékát földi úton juttatják ki a szakemberek. Ennek előnye az, hogy a munkálatok napnyugta után zajlanak, akár éjszaka is lehet permetezni a vérszívókat, mindezt a méhek veszélyeztetése nélkül. A szúnyoggyérítés tehát a földi kémiai gyérítésre fordított kapacitások növelésével megvalósítható lesz. Kémiai szúnyoggyérítésre jelenleg is kizárólag a települések belterületén van lehetőség, földi úton minden olyan hely elérhető, amelyet korábban repülőről kezeltek. A lárvagyérítésre jelenleg alkalmazható biológiai készítményt a jövőben is ki lehet majd juttatni repülőről. A katasztrófavédelem célja, hogy növelje a biológiai módszerrel kezelhető területek nagyságát, ezzel is csökkentve a szúnyogok utánpótlását.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt hatóanyagot rendkívül alacsony dózisban alkalmazzák, mindössze 0,6-1 grammot juttatnak ki hektáronként, tizedét a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek. Ennek köszönhetően csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, a rovarevő madarak nem maradnak táplálék nélkül a szúnyogirtást követően. A ilyen minimális mennyiségben alkalmazott irtószer emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent kockázatot.

A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK