2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Onkológiai és kardiológiai eszközpark-fejlesztés a kórházban

2023. október 11. szerda, 19:11
Szerző: V.Zs.; Fotó: Katona Tibor
Olyan projekt valósul meg a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban, amely a legkorszerűbb egészségügyi technológiát képviselő eszközökkel támogatja a diagnosztikai tevékenységeket, valamint a műtéti beavatkozásokat és kezeléseket.

 Közel 800 millió forintos európai uniós forrásból valósul meg

A részletekről a kórház sürgősségi osztályán tartott sajtótájékoztatón Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató elmondta: közel harminc éve az intézmény vezető szakterülete a kardiológia és a szívsebészet. A területi ellátási kötelezettség közel másfél millió lakosra terjed ki. A 800 millió forintos fejlesztési pályázat eredményeképpen olyan eszközökkel rendelkeznek, melyekből kevés van az ország megyei kórházaiban. A két szakterület – onkológia, kardiológia – infrastruktúra fejlesztésével javulnak a betegségek korai felismerését biztosító diagnosztikai feltételek, valamint hatékony és biztonságos gyógyítást segítő eszközök állnak rendelkezésre. 

A főigazgató beszámolt arról is, milyen beruházásokat támogat a projekt. Többek között új modern CT, mammográf, ultrahang készülékekről van szó. Kiemelte, hogy a coronaria CT helyiség kialakítását a sürgősségin a kórház biztosította, mely mintegy 55 millió forintba került. Dr. Lupkovics Géza orvosigazgató hozzátette: a coronaria CT egy olyan nem katéteres vizsgáló módszer, amivel a szívkatéterezés bizonyos esetekben kiváltható. Ez a készülék alkalmas arra, hogy vénán keresztül, beadott kontraszt anyaggal pontosan meg tudják határozni a szív koszorúereinek állapotát. Fontosnak tartja, hogy ez az eszköz a sürgősségi osztályra került, így nagyban hozzájárul a betegbiztonsághoz, a hatékony gyógyításhoz. 

Vigh László országgyűlési képviselő a folyamatos kórházi fejlesztésekről szólt, melyek a jövőben folytatódni fognak. Mint mondta, segíteni fogják a továbbiakban is a forrás biztosítását, ezzel is támogatva az egészség védelmét. Balaicz Zoltán polgármester szerint olyan eszközök kerültek beszerzésre, melyek az egészség megóvásához, betegség esetén a gyógyításhoz szükségesek. A legmodernebb technikai eszközökről van szó, ezáltal a várakozói lista is csökkenni tud. Az eddigi és a jövőbeni projekteket is figyelembe véve mintegy 3 milliárd forint értékben zajlanak beruházások a megyei kórházban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK