2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Önkormányzati tulajdonban marad

2022. szeptember 28. szerda, 21:02
Szerző: V.Zs.; Fotó: Illusztráció/Internet
Az elmúlt napokban több tárgyalást is folytatott Budapesten Balaicz Zoltán polgármester a Zalavíz Zrt. (melynek 79 százalékban Zalaegerszeg önkormányzata a tulajdonosa) működésével, fejlesztéseivel és a helyi víziközmű vagyonnal kapcsolatban. Ennek részleteiről facebook bejegyzésében számolt be.

 Az állam 5 százalékos részesedést kaphat a Zalavíz Zrt.-ben

Mint fogalmazott: ismert, hogy a kormány döntésének értelmében az elmúlt tíz évben (az emberek érdekében nagyon helyesen) nem emelkedtek a vízdíjak Magyarországon. Ugyanakkor a dolgozói bérek és az anyagköltségek igen, így a 2022-es évet a Zalavíz Zrt. mínusz 400 millió forintos eredménnyel zárja, amit a cég meg tud oldani. Sajnos az európai energiaválság és az áram árának drasztikus növekedése miatt 2023-ban várhatóan 3,5 milliárd forinttal emelkedik a Zalavíz Zrt. villamosenergia költsége. A cég a legnagyobb fogyasztó, összehasonlítva például az intézményekkel. (Csillagközi Óvoda: 12.254 kWh/év, Polgármesteri Hivatal: 136.184 kWh/év, Hevesi Sándor Színház: 224.713 kWh/év, Zalavíz Zrt.: 13.294.009, azaz közel 13,3 millió kWh/év)

Illusztráció

Ez nagyon nagy kihívás 2023-ra nézve, de a Zalavíz Zrt. az elmúlt hetekben felvázolt egy feszes takarékossági tervet, amellyel jelentősen csökkenthetőek a terhek. Ezzel párhuzamosan a kormány kidolgozta a nehéz helyzetbe kerülő vízművek számára azt a szerintem korrekt segítségnyújtási programot, melynek lényege az, hogy az állam maximum 5 százalék részvénycsomaggal beszáll az adott vállalat tulajdonosai közé, tőkeemeléssel pedig helyreállítja a pénzügyi egyensúlyt. Egyébként a víziközművek törzsvagyonnak számítanak, az Alaptörvény értelmében azok csakis állami, vagy önkormányzati tulajdonban lehetnek és nem értékesíthetőek -fogalmazott a polgármester.

Az elmúlt napokban folytatott tárgyalások, a jelenleg zajló beruházások és a további fejlesztési tervek, valamint a szigorú takarékossági csomag alapján azt fogom javasolni az október 20-i közgyűlésen a képviselőtestületnek, hogy a Zalavíz Zrt-ben önkormányzatunk továbbra is maradjon 79 százalékos arányban tulajdonos, a víziközművek pedig ugyancsak változatlan formában működjenek tovább. Ezzel párhuzamosan felkérjük Arnhoffer András elnök-vezérigazgatót és a vállalat menedzsmentjét, hogy a takarékossági intézkedési tervet következetesen hajtsák végre, tegyenek meg mindent a cég 2023-as pénzügyi stabilitása érdekében és rendszeresen számoljanak be a költségvetési helyzet (különös tekintettel az energiaárak) alakulásáról. A döntést a közgyűlés hozza meg- jelezte Balaicz Zoltán.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK