2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Orgonaszentelés és templom megáldás

2022. március 28. hétfő, 19:31
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Megszépült a Mária Magdolna Plébániatemplom épülete és új orgonát is avathattak március utolsó vasárnapján. A szentmise keretében dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a megújult épületet és az új hangszert, melyet a művészeti tervező, Hajdók Judit orgonaművész szólaltatott meg.

Az új orgona beszerzését Stróber László szorgalmazta

Modern Városok Program keretében megvalósult 334 millió forintos beruházás lehetőségéért mondott köszönetet Stróber László kanonok, esperesplébános a jelen lévő vezetőknek – Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán polgármester –, valamint mindazoknak, akik a szívügyüknek tekintették az új orgona építését. Majd hozzátette, a város kulturális életét is szolgálja a hangszerek királynője, a szépen aláfestett liturgiákon kívül. 

Ezen ritka ünnepi alkalomra a városi önkormányzat egy kiadványt is megjelentetett, melyben a plébánia orgonatörténete és a jelenlegi hangszer adatai szerepelnek. Többek között olvasható ebben, hogy már a XIII. század közepén állt egy Mária Magdolna-kápolna Egerszegen, melyet később egy egytornyú kápolna váltott fel. Orgonáról először feljegyzések 1726-ban jelennek meg, amikor is eme hangszer mellett még dobok és trombiták is helyet kaptak a templomban. Az orgonák mérete a temploméval együtt nőtt, és többször is javításra, illetve cserére szorultak a hangszerek az „orgonaigazétó”-k, hangszerkészítők és nem utolsó sorban az ügyet támogatók közreműködésével. Az utoljára 1990-ben átépített orgonát 1998-ban, a karzatfreskók restaurálásakor adták el, majd digitális orgona váltotta fel átmenetileg a korábbi síposat. A jelenlegi új orgona beszerzését Stróber László szorgalmazta és a „Mindszenty Út” projekt keretében valósulhatott meg. A 13 tonna súlyú hangszer felépítése előtt a karzatot statikailag meg kellett erősíteni. Az hangszer a korábbi Hesse-orgonák hangzását követi, 2165 sípot tartalmaz, 440 Hz a hangmagassága. 

Az ünnepi szentmisén részt vettek dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott, Dr. Kovács Gábor főjegyző, Böjte Sándor és dr. Káldi Dávid belvárosi önkormányzati képviselők, valamint az egyházmegyei és a városi felekezeti élet képviselői. 

Közreműködött a templomi kórus.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK